BiH
555

Dobre vijesti iz Istanbula: Malena Amina Dilaver uspješno je operisana

Piše: E. Mehić
Amina na klinici u Istanbulu
Amina na klinici u Istanbulu
Zeničanka Amina Dilaver uspješno je operisana na klinici Acibadem u Istanbulu.

Ova devetogodišnja djevojčica je zbog teške bolesti imala teško djetinjstvo, ali nakon jučerašnje operacije Aminini roditelji se nadaju da će ona nastaviti živjeti život kao i njeni vršnjaci.

Aminina mama Sanela je potvrdila informaciju da je operacija završena i priznala da je iza njene porodice "godina pakla", te da su "šest i po sati operacije doživjeli kao šest i po godina".

"Hvala svima koji su pomogli da naša mala princeza ponovo bude sa nama i sa svojim drugovima i drugaricama. Ukratko, volimo vas sve i jedno veliko srce od naše malene Aminice", napisala je Sanela.

Amina je prvobitno trebala biti operisana 26. marta, no ljekari sa klinike Acibadem prolongirali su operaciju za 18. april.

Podsjetimo, Reutersov fotoreporter Dado Ruvić bio je organizator humanitarnih akcija u Zenici, a jedna od njih je bila i prodajna izložba fotografija "Na putu". Tačku na akciju prikupljanja novca stavio je zamjenik premijera Turske Bulent Arinc, koji je osigurao novčana sredstva za liječenje Amine u Istanbulu.

Amina je prošle godine doživjela moždani udar i izljev krvi u mozak, nakon čega je hitno operisana. Daljnji nalazi su pokazali da ima malformaciju u lijevom lateralnom ventrikulu, zbog čega je izgubila sluh na jedno uho, a na drugo sa aparatićem čuje oko 30 posto. Stoga je bilo neophodno izvršiti operaciju u Turskoj.