BiH
0

Doboj: Video nadzor u gradu

SRNA
Doboj
Doboj
U gradskom dijelu Doboja završena je prva faza postavljanja video nadzora na devet tačaka koje su uvezane u komunikacioni sistem Centra javne bezbjednosti Doboj, rekao je načelnik Centra Tihomir Narić.

"Prva faza gradskog video nadzora postavljena uz finansijsku pomoć opštine Doboj, radi povećanja opšte bezbjednosti svih građanja, poštovanja javnog reda i mira, kao i prevencije kriminalnih radnji u ovom gradu", rekao je Narić na konferenciji za novinare organizovane tim povodom.

On je podsjetio da cilj postavljanje video nadzora nije kontrola ili praćenje građana, već je to tehnička podrška radi preventivnog djelovanja u oblasti javnog reda, opšteg kriminaliteta i saobraćaja, koje će se obavljati na osnovu uputstva Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske o korištenju video nadzora, kao i Zakona o zaštiti podataka. 

Načelnik opštine Doboj Obren Petrović rekao je da je Skupština opštine prije dvije godine odobrila sredstva za postavljanje video nadzora u gradu koji bi trebalo da preventivno djeluje radi smanjenja provalnih i krađa autmobila, kao i uništavanja gradske komunalne i saobraćajne infrastrukture. Cilj je i poštovanje opštinske odredbe o javnom redu i miru.

On je naglasio da dobojska opštine ima specifičan položaj jer se nalazi na graničnom dijelu između dva entiteta, tako da pojedinci, kao i kriminalne grupe, veoma brzo prelaze iz jedne na drugu stranu.

Poslanik u Narodnoj skupštine Republike Srpske Uroš Gostić rekao je da je zadovoljan zbog završetka prve faze pokrivenosti gradskog dijela Doboja video nadzorom, koji će pozitivno djelovati na opštu bezbjednosnu situaciju u gradu.

"Dosadašnja bezbjednosna situacija u Doboju je dosta dobra, zahvaljujući pravovremenom djelovanju i stručnom radu policije, kao i njihovog rukovodećeg kadra", naglasio je Gostić i izrazio nadu da će video nadzor još više poboljšati bezbjednosnu situaciju.