{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Doboj: Obilježen Evropski dan jevrejske kulture

S
6.9.2012. u 22:34
0
0
Doboj: Obilježen Evropski dan jevrejske kulture
0
Doboj: Obilježen Evropski dan jevrejske kulture
Doboj
Jevrejska opština u Doboju večeras je obilježila Evropski dan jevrejske kulture otvaranjem izložbe karikatura člana sarajevske Jevrejske opštine Đoke Ninkovića i koncertom vokalnog ansambla "Bejahad" iz Doboja.
"Na izložbi je predstavljeno 45 karikatura pod sloganom 'Duh jevrejskog humora', dok je ansambl 'Bejahad', pod vodstvom dirigenta Frane Jehuda, imao tri cjeline - tradicionalna jevrejska vjerska muzika i pjesme, kamerna muzika evropskih majstora i aktuelna muzika mladih", istakao je generalni sekretar Jevrejske opštine Dovoj Dario Atijas.

On je napomenuo da je vokalni ansabl "Bejahad" osnovala Jevrejska opština Doboj početkom prošle godine i broji dvadesetak članova, većinom mladih.

Atijas je podsjetio da u Doboju postoji Jevrejski kulturni centar pod nazivom "Hram mira", koji je izgrađen 2003. godine, u sklopu kojeg su sinagoga, prostorije za Jevrejsku opštinu i Društvo srpsko-jevrejskog prijateljstva, te biblioteka sa čitaonicom.

On je naveo da se Evropski dan jevrejske kulture u Doboju ove godine obilježava peti put, uz finansisku pomoć Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i grada Doboja, a u saradnji sa dobojskim Centrom za kulturu.

Obilježavanje Evropskog dana jevrejske kulture počelo je 2. septembra 1996. godine u Alzasu u francuskoj, 1999. godine proširilo se na cijelu Francusku, Njemačku, Švajcarsku, Italiju i Španiju, a od 2000. godine pridružilo se još 11 evropskih zemalja i time je zvanično postala evropska manifestacija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: