{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Doboj nakon 50 godina ponovo ostaje bez naselja Stanari

F
29.6.2014. u 11:39
23
37
Doboj nakon 50 godina ponovo ostaje bez naselja Stanari
23
Doboj nakon 50 godina ponovo ostaje bez naselja Stanari
Grad Doboj ostat će, nakon 50 godina, ponovo bez svog naselja Stanari, ukoliko se prihvati zakon kojim će to mjesto dobiti status općine.
Osim Stanara, u sastav nove općine ušlo bi još 12 manjih naselja u blizini tog naselja u sastavu Doboja.

Ako se prihvati Nacrt zakona o osnivanju općine Stanari, koji je u entitetski parlament zvanično uputio predsjednik Milorad Dodik, a razmatrat će se u utorak, 1. jula, Stanari i Grad Doboj zaključit će i sporazum o podjeli imovine.

Odbor za osnivanje (obnavljanje) općine Stanari obratio se Dodiku sa zahtjevom za pokretanje postupka za donošenje zakona o osnivanju općine Stanari, dostavljajući elaborat, odnosno studiju o uslovima, mogućnosti i opravdanosti obnavljanja općine Stanari, koju je izradila grupa autora sa Nezavisnog univerziteta u Banjoj Luci.

Treba podsjetiti da je Općina Stanari prestala sa radom 31. januara 1960. godine. Inicijative na ponovno vraćanje tog statusa u međuvremenu su pokretane nekoliko puta.

Po navodima podnosioca najnovije inicijative, otklonjene su sve prepreke za donošenje ovog zakona koje se postojale ranijih godina, a kao ključni razlozi navedena je potreba da se izgradi i urbanizuje centar između Doboja i Prnjavora, odnosno Dervente i Teslića koji je dugo zaostajao u razvoju i bio tretiran kao „pasivan“ kraj, a ima sve geostrateške i prirodne pretpostavke da postane općina "po evropskim standardima“.

Tvrdi se da veličina, položaj i urbanizacija Grada Doboj ne omogućava kvalitetan razvoj područja bivše općine Stanari, a da prirodni resursi koji su osnova izgradnje termoelektrane Stanari imaju svoj vijek trajanja i, ukoliko se na ovom prostoru ne stvore uslovi za nove zamjenske kapacitete, buduće generacije nemaju nikakvu budućnost.

Izdvajanjem općine Stanari stvaraju se pretpostavke da se Grad Doboj konstituiše u zajednicu više općina i preuzme ulogu nespornog regionalnog centra.

Dalje se navodi da će donošenjem ovog zakona proizaći pozitivne posljedice po materijalni i svaki drugi položaj građana, preduzeća i drugih organizacija u obnovljenoj općini, "a to egzaktno pokazuje procijenjeni budžet općine Stanari od preko 4.800.000 KM“.

Također, u studiji se navodi da i pored toga što je općina Stanari ukinuta prije 50 godina, ovo područje je sačuvalo jezgro društvenog potencijala, što se ogleda u očuvanju kapiceteta osnovnog obrazovanja.

Snažan privredni potencijal za ovo područje predstavlja početak izgradnje termoelektrane Stanari, snage 300 megavata i 2000 megavat-sata godišnje proizvodnje.

Termoelektrana će biti, kako se navodi, vodeći proizvođač električne energije u Republici Srpskoj i pokrenut će eksploataciju i preradu nus proizvoda i drugih sirovina.

U dokumentu se ocjenjuje i da područje od 13 naseljenih mjesta sa oko 11.000 stanovnika i "750 zaposlenih, predstavlja solidan fiskalni potencijal za ostvarivanje natprosječnih prihoda buduće općine“.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: