BiH
84

Dobitnici Zlatne značke: Rektori i dekani, stanite iza svojih studenata

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Udruženje dobitnika Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu (UNSA), koje okuplja najbolje studentice i studente, upozorava nadležne institucije da prestanu s praksom koja dodatno urušava ionako loš ugled akademske zajednice.

Navodi se primjer dvostrukog dobitnika priznanja Zlatna značka Vedrana Karahodžića koji nije dobio posao asistenta na matičnom Elektrotehničkom fakulteta u Sarajevu.

"Posao je dobila osoba slabijih referenci i uspjeha, no, koja izgleda ispunjava glavni kriterij za taj posao, a to je srodstvo s nekim u vladajućoj strukturi", navodi se u saopćenju.

Iz Udruženja zahtijevaju promjenu aktualne politike koja urušava ugled ovog univerziteta i njegovih članica te naglašavaju da Univerzitet treba jasno dati institucionalni okvir za zadržavanje mladih i najboljih.

Također, pozivaju Skupštinu Kantona Sarajevo, rektora Univerziteta u Sarajevu i sve dekane da stanu iza svojih najboljih studenata i pokažu da se znanje i trud isplate, saopćeno je iz Udruženja dobitnika Zlatne Značke Univerziteta u Sarajevu.