Poruka Vladi FBiH
0

Dobitnici najviših ratnih priznanja FBiH ne odustaju

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Vlada Federacije BiH i Parlament FBiH po hitnom postupku i proceduri moraju donijeti zakon o demobiliziranim borcima, Vlada FBiH ne smije uvesti cenzus u bilo kom obliku porodici šehida i ratnom vojnom invalidu i mora donijeti prihodovni cenzus za sve korisnike ako ga želi uvesti dobitniku ratnog priznanja.

"To su suštinski zaključci", izjavio je danas u pauzi 3. vanredne Skupštine Saveza dobitnika najviših ratnih priznanja Federacije BiH, predsjednik Skupštine ove organizacije Šerif Patković.

Članovi ovog saveza danas su po ubrzanom postupku ispunili zahtjeve prema općinskim službama radi obračunavanja cenzusa.

"Mi ćemo 9. maja u Travniku organizovati tradicionalno okupljanje dobitnika najviših ratnih priznanja i nećemo dozvoliti prisustvo nijednog predstavnika izvršene vlasti s federalnog nivoa. Na taj način ćemo se ograditi od onih ljudi koji ne trebaju da se druže sa nama", rekao je Patković.

Na Skupštini je istaknuto da se još čeka odgovor nadležnih organa koja su sredstva korištena prilikom nedavnih događaja ispred zgrade Vlade FBiH.

"Vojnik sam po profesiji, vidio sam tri različita sredstva i nijedna nisu dolazila iz pravca zgrade Federalne vlade gdje se nalazila policija. Dolazila su s druge strane. Ta sredstva izazivaju halucinirajuće djejstvo kod onoga koji ga udiše i izazivaju potpuno suprotan efekt. Imamo dozu nepovjerenja u djelovanje institucija.

Žao nam je što je Tužilaštvo, ubrzano našlo osumnjičene i provelo postupak osumnjičenja svih organizatora protestnog okupljanja, pod sumnjom rušenja Ustavnog poretka. Isto tako od njih tražimo da u skladu s Ustavom i zakonom istraže i kako je neko ostvario pravo u okviru Ministarstva za boračka pitanja FBiH na povoljnije uvjete penzionisanja, a ima samo osam mjeseci komandantskog staža u Armije BiH, a bilo je potrebno 12 mjeseci", rekao je Patković.

Skupština i Upravni odbor Saveza dobitnika najviših ratnih priznanja FBiH odlučni su da neće odustati od zahtjeva koji potječu od svih boračkih populacija u Federaciji BiH.