Pretrage i iz dijaspore
20

Do sada skoro dva miliona pretraživanja imena zaposlenih u javnom sektoru Kantona Sarajevo

Piše: Dž. L.
Ilustracija: Klix.ba
Ilustracija: Klix.ba
Registar zaposlenih u javnom sektoru na području Kantona Sarajevo do sada bilježi gotovo dva miliona upita ii pretraživanja, a sudeći prema statistici, građane više zanimaju imena i plaće zaposlenih u javnom sektoru nego imenovanih osoba.

Kako saznajemo iz Ureda za borbu protiv korupcije KS, od uspostavljanja e-registra 18. aprila pa do danas, 73 posto korisnika posjetili su registar zaposlenih, a 27 posto korisnika pokazalo je interes za registar imenovanih osoba u javnom sektoru. Od njih su 53,5 posto bile žene, a 46,5 posto muškarci.

Ukupan broj korisnika koji su pregledavali podatke e-registra je 51.881. Iako je ova web platforma isključivo vezana za zaposlene i imenovane u KS, interes za ovim podacima pokazali su čak i korisnici iz drugih zemalja.

Tako su od stranih zemalja e-registar najviše pregledavali korisnici iz Njemačke, Hrvatske, Sjedinjenih Američkih Država, Austrije, Slovenije, Švedske, Srbije, Holandije i Švicarske.

Kada je riječ o gradovima BiH, najviše korisnika e-registra ubjedljivo je iz Sarajeva, a potom iz Zenice, Mostara, Tuzle i Banja Luke.

Foto: Ured za borbu protiv korupcije KS
Foto: Ured za borbu protiv korupcije KS

Podaci Ureda za borbu protiv korupcije KS pokazuju kako su za podatke o imenima i plaćama zaposlenih u javnom sektoru KS najviše zainteresovani korisnici starosne dobi od 25 do 44 godine.

Dok je stranica bilježila ogroman broj posjeta, zabilježen je i veliki broj hakerskih napada, govori nam šef Ureda za borbu protiv korupcije KS Erduan Kafedžić.

"Imali smo do sada ukupno osam napada. U međuvremenu smo podigli sigurnost stranice na viši nivo i svakodnevno radimo na unapređenju sigurnosti. U ovom trenutku ne možemo ništa više govoriti o napadima", kaže Kafedžić.

Hakerski napadi prijavljeni su Federalnoj upravi policije koja provodi istragu na otkrivanju počinilaca.

Podsjećamo, u e-registru moguće je pronaći podatke o neto plaćama više od 20 hiljada zaposlenih u javnom sektoru te imenovanih osoba na funkcijama izvršne i zakonodavne vlasti Kantona Sarajevo.