{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Do kraja sedmice operativna još dva helikoptera

F
23.8.2012. u 15:41
0
0
Do kraja sedmice operativna još dva helikoptera
0
Do kraja sedmice operativna još dva helikoptera
Trenutno je na gašenju požara u rejonu Bratunca angažiran jedan helikopter Oružanih snaga BiH, dok se ostali helikopteri, zbog prekomjerne eksploatacije u prethodnim požarima, nalaze na faznim pregledima, izjavio je danas zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH za operacije general-major Rizvo Pleh.
"Radi se o pregledima koji su obavezni kako bi se zamijenili određeni dijelovi kao što su filteri, zakivci, te izvršilo podmazivanje sklopova. Sve to zahtijeva vrijeme i mora se obaviti jer u suprotnom nastaje veliki rizik za posadu i letjelicu", kazao je Pleh.

Dodao je da bi do kraja ove sedmice još dva helikoptera trebala biti operativna, a da bi do naredne sedmice trebao biti završen pregled i trećeg helikoptera.

"Tako da se nadamo da ćemo tada raspolagati s kapacitetima koje smo imali prije pregleda. Maksimalni kapaciteti Ministarstva odbrane BiH za gašenje požara je angažiranje četiri "MI 8" helikoptera koji mogu nositi najviše tereta, a jedan sat njihovog leta košta 5.000 KM", precizirao je Pleh.

Ministar odbrane BiH Muhamed Ibrahimović danas je ukazao na ubrzano trošenje resursa koji su na raspolaganju ovom ministarstvu s obzirom da su pripadnici Oružanih snaga BiH zimus bili angažirani na pružanju pomoći tokom snježnih nepogoda, a sada je zbog požara ista situacija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: