{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Bjesni požar oko Boračkog jezera, helikopteri na servisu

S
21.8.2012. u 15:47
19
47
Bjesni požar oko Boračkog jezera, helikopteri na servisu
19
Bjesni požar oko Boračkog jezera, helikopteri na servisu
Foto: Čitalac Klix.ba
Helikopteri Oružanih snaga BiH danas i prethodnog dana nisu bili angažovani na gašenju požara u BiH, a prema informacijama Ministarstva sigurnosti razlog je što su trenutno na remontu i što su Oružane snage BiH ostale bez goriva.
Istovremeno, na području Općine Konjic bjesne požari. Sa Boračkog jezera dobili smo fotografije koje ukazuju na dramatičnu situaciju jer se vatra spustila skoro do samog jezera te bi mogla zaprijetiti kampovima na obali jezera i hotelu Borašnica. Također su najugroženija područja u Bratuncu i Trebinju.


"Oba helikoptera koja su na usluzi od Ministarstva odbrane BiH civilnim strukturama trenutno su u fazi remonta. Osim remonta, prema mojim informacijama, Oružane snage imaju problem i sa gorivom", rekao je Srni pomoćnik ministra sigurnosti za civilnu zaštitu Samir Agić.

On je istakao da je potrošeno mnogo više goriva nego što je planirano za taj dio sistema podrške civilnim strukutrama, odnosno da je prevaziđena budžetska stavka koju Ministarstvo odbrane ima za te namjene.


Agić nije mogao odgovoriti na pitanje sa koliko helikoptera Oružane snage BiH raspolažu, odnosno koliko mogu da ustupe Ministarstvu sigurnosti, navodeći da taj podatak imaju samo Oružane snage.

Prema informacijama kojima raspolaže Ministarstvo sigurnosti BiH, stanovništvo i privatni objekti još nisu ugroženi.

Požari na području Bratunca i Trebinja, kao i Konjica uglavnom su za vatrogasce na nepristupačnom terenu, zbog čega je potrebno agnažovanje helikoptera. Zatražena je i pomoć EUFOR-ovog helikoptera, ali za sada nema odgovora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: