Kantonalni odbor
74

Do kraja mjeseca bit će poznato da li će sarajevsku SDA vodit Prevljak ili Efendić

Klix.ba
Fikret Prevljak ili Semir Efendić
Fikret Prevljak ili Semir Efendić
Do kraja ovog mjeseca bit će poznato da li će novi predsjednik Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) u Kantonu Sarajevo biti Semir Efendić ili Fikret Prevljak.
Prošlo je više od mjesec od kada je SDA održala unutarstranačke izbore u općinskim organizacijama u Sarajevu. Pravilima izbornog postupka u SDA, a koje je usvojio Glavni odbor SDA na sjednici održanoj 31. oktobra 2019. godine, definisano je da se izbori za kantonalni nivo održavaju 15 dana nakon završetka izbora u općinskim organizacijama.

Iako su izbori u općinskim odborima SDA završeni još sredinom januara 2020. godine, još uvijek aktuelni predsjednik Kantonalnog odbora SDA Sarajevo Asim Sarajlić nije sazvao sjednicu na kojoj će delegati imati priliku glasati za novog predsjednika sarajevske SDA.

Ovim povodom komentar smo zatražili od predsjednika Općinskog odbora SDA Ilijaš Mahira Devića koji nam je rekao kako će definitivni datum bit poznat uskoro.

"Trebalo bi u narednih deset dana, ali ne mogu reći precizan datum", kazao je Dević.

Na pitanje da li postoje određeni problemi u vezi s okončanjem unutarstranačkih izbora, Dević je odgovorio da ne postoje i da je riječ o proceduralnim stvarima.

Kako smo već ranije pisali, najveće šanse za izbor za novog predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo imaju aktuelni načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić (koji ima podršku baza) i bivši zastupnik SDA u Skupštini KS Fikret Prevljak (koji ima podršku Centrale SDA). Efendićevu kandidaturu već je podržao član Predsjedništva SDA Aljoša Čampara navodeći kako na čelo kantonalne organizacije moraju doći mladi ljudi.