Referendum za EU u Hrvatskoj
0

Do 14 sati u BiH glasalo 3.800 građana

Piše: E. G.
Biračko mjesto u Sarajevu (Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Biračko mjesto u Sarajevu (Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Do 14 sati na biračkim mjestima u BiH ukupno je glasalo 3.800 birača koji imaju pravo da se izjasne za ili protiv ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Kako je za Sarajevo-x.com rekla Marijana Mikulić, koordinatorica za provedbu referenduma o pristupanju Republike Hrvatske u EU, najveći odziv je u Mostaru, gdje je do 14 sati glasalo 2.400 građana, zatim u Sarajevu nešto više od 800, Tuzli oko 400 i Banjoj Luci nešto više od 200.

"Budući da imamo veliki broj građana u BiH koji imaju pravo glasa, a s obzirom na broj onih koji su do sada glasali, ne može se reći da je odziv veliki. No, nismo puno drugačije ni očelivali. Procedura kod referenduma je dosta jednostavnija u odnosu na protekle parlamentarne izbore u Hrvatskoj, odbori su educirani, tako da sve protiče u najboljem redu. Svih 24 biračka mjesta su otvorena jutros u sedam sati, a bit će zatvorena u 19 sati", rekla nam je Mikulić.

Prema sadašnjim informacijama koje smo dobili iz Ambasade Hrvatske u Sarajevu, Državno izborno povjerenstvo bi večeras oko 21 sat trebalo saopćiti prve rezultate referenduma.