Kadrovska rješenja
63

Do 10. decembra bit će poznata imena budućeg premijera i ministara u Kantonu Sarajevo

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Delegacije Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, Naroda i pravde (NiP), Naše stranke (NS), Demokratske fronte (DF), Saveza za bolju budućnost (SBB) i Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL) održale su još jedan sastanak o formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo bez participacije SDA.

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković rekao je novinarima da od danas počinju razgovori o raspodjeli resora, ali da je prioritet nastavak održavanja konstituirajuće sjednice Skupštine Kantona Sarajevo.

Sve to je prioritet kako bi se na vrijeme usvojio budžet Kantona Sarajevo. On je najavio da će iduće sedmice biti održana sjednica te da će biti izabrano novo rukvodstvo Skupštine KS.

"Od danas intenziviramo razgovore o podjeli resora. Od toga će zavisti ko će sjediti u rukovodstvu. Danas nismo govorili o imenima", rekao je Konaković.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

On je kazao da će političke stranke potpisati dokument tek nakon što se dogovore kadrovska rješenja. Dogovoreno je da neće biti promjene broja ministarstava, ali da će ići u pravcu određenih izmjena kada je riječ o radu ministarstva.

"Premijersko mjesto po političkom bontonu treba pripasti Narodu i pravdi. Ali to nije naš uslov, naš uslov su zakoni", kazao je Konaković.

Konaković očekuje da će do 10. decembra biti poznato ime mandatara za sastav Vlade Kantona Sarajevo, kao i imena predloženih ministara.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Damir Mašić rekao je da je raniji sastanak sa SDA bio čisti razgovor, a ne pregovor te da je SDP informisao SDA kako ostaje opredijeljen za priču s lijevim blokom.

"Naš osnovni prioritet je da Vlada KS bude stabilna i da ljudi vode resore na osnovu konkretnog i preciznog programa. Mi tek nakon dva mjeseca pričamo o kadru, a prethodne većine odmah su se bavile ovim pitanjima", rekao je Mašić.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Novinari su Mašića pitali kako može govoriti o novom pristupu kada se vlast pravi s političkim strankama koje su u ovom trenutku dio vladajuće koalicije sa SDA u Kantonu Sarajevo (SBB) ili političkih stranaka nastalih izlaskom pojedinaca iz SDA (Narod i pravda).

"Ja sam govorio o novom pristupu. I svih šest stranaka ima drugačiji pristup. Kadrovska rješenja jesu bitna, ali je važnije ako imamo dogovorene programe jer se tada zna ko će šta raditi", kazao je Mašić.

Predstavnik Naše stranke Edin Forto rekao je da Naša stranka ima svoj stav kada je riječ o imenovanju predsjednika Vlade Kantona Sarajevo, a koji je iznijela više puta, odnosno da premijersko mjesto treba pripasti lijevo orijentisanim i građanskim političkim strankama.

Demantovao je da postoje određene distorzije u Našoj stranci zbog koaliranja s političkim subjektima poput Naroda i pravde.