Kršenje stranačke discipline
0

DNZ pokrenuo postupak protiv Elvire Abdić-Jelenović

Sarajevo-x.com
Elvira Abdić-Jelenović
Elvira Abdić-Jelenović
U subotu je u Velikoj Kladuši održana vanredna sjednica Predsjedništva DNZ BiH sa tačkom dnevnoga reda: Informacija o kršenju stranačke discipline Elvire Abdić-Jelenović i prijedlog za pokretanje stegovnog postupka.

Razlog za sazivanje vanredne sjednice sa ovom tačkom dnevnoga reda bila je činjenica da Elvira Abdić-Jelenović, kao delegat DNZ BiH iz reda Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH nije izvršila usaglašenu Odluku Predsjedništva DNZ BiH o davanju podrške strankama potpisnicama Platforme (SDP, SDA, HSP i NSRZB) i njihovim kandidatima za predsjednika i potpredsjednike Federacije BiH, navodi se u saopštenju DNZ-a.

Iz tog razloga je Predsjedništvo stranke, nakon iscrpne rasprave, jednoglasno donijelo odluku o pokretanju stegovnog postupka protiv Elvire Abdić-Jelenović zbog kršenja stranačke discipline i ugrožavanja interesa stranke.

Predsjedništvo je na ovoj sjednici, također jednoglasno, smijenilo Elviru Abdić-Jelenović sa funkcije predsjednice Kluba poslanika DNZ BiH u Skupštini Unsko-sanskog kantona.

Predsjedništvo DNZ BiH je, razmatrajući dešavanja u vezi sa formiranjem vlasti u Federaciji BiH, usvojilo i zaključak kojim se suodgovornim za ovakav razvoj događaja u vezi sa podrškom strankama platformske većine smatraju i stranke potpisnice Platforme koje su se ponašale kalkulantski sve do konačnog neuspjeha pregovora sa dva HDZ-a, te su propustile da na vrijeme obave proceduralne obaveze koje prethode zvaničnom pristupanju DNZ BiH platformskoj većini, iako su na to više puta usmeno i na kraju i pismeno upozorene.

Naime, zbog zakašnjelog očitovanja stranaka platformske većine po pismenom zahtjevu za očitovanje o prihvatanju DNZ-a kao ravnopravne članice Platforme, sukladno tački 2. Platforme, DNZ BiH, odnosno njeno rukovodstvo, nije bilo u mogućnosti provesti statutarnu proceduru usvajanja potrebnih odluka koje su proistekle iz naknadnog prihvatanja DNZ BiH kao članice Platforme.

Ipak, uprkos tome što je službeno očitovanje stranaka potpisnica Platforme stiglo u "pet do dvanaest", odnosno nakon prve pauze u zasjedanju Doma naroda, Predsjednik DNZ BiH je koristeći se ovlastima u skladu sa Statutom DNZ BiH i uz pojedinačne konsultacije sa članovima Predsjedništva stranke, donio odluku da DNZ BiH, odnosno delegat Elvira Abdić-Jelenović podrži prijedloge stranaka platformske većine, vodeći se logikom da konstituiranje Doma naroda i imenovanje izvršne vlasti u ovakvom krnjem sastavu Doma naroda ipak predstavlja manje zlo naspram bezvlašća, političkog, ekonomskog i svakog drugog kolapsa koji je bio jedina alternativa ovako formiranoj vlasti.

U skladu s ovom odlukom od delegata Elvire Abdić-Jelenović je traženo da podrži izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH u skladu sa prijedlozima stranaka Platformske većine, što ona nije učinila, već je postupila po vlastitom nahođenju i ubjeđenju, mimo odluke organa stranke, čime je prekršila stranačku disciplinu i nanijela nesagledivu štetu ugledu i interesima stranke, ozbiljno ugrozivši njen politički kredibilitet, istaknuto je u saopštenju za javnost.