{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dnevnik đaka iz miješanog braka

S
29.4.2011. u 18:50
15
61
Dnevnik đaka iz miješanog braka
15
Dnevnik đaka iz miješanog braka
Koja je razlika između Abrahama i Mojsija, ko je Sveti Sava, kako su papci sjebali Marksa i kako biznis nikad ne propada.
Danas nam je ukinulo vjeronauku. Odnosno nije ukinulo, nego je direktor škole čika Emir rekao da ocjene iz tog predmeta više neće ulaziti u opći prosjek. Marko i Ivica više neće imati jednu peticu više od mene, a neće ni Selmir, koji je dobio peticu samo zato što je rekao da je Allah najveći. Marko je jednom napisao vježbu o Svetom Savi, kako je bio graditelj, pomiritelj svoje braće i još koješta, i odmah dobio peticu. Ja sam bio malo tužan što i ja nemam peticu, jer je Marko sve prepisao, a ja sam još našao i kako je Sv. Sava progonio bogumile i mučio ih najstrašnijim mukama, otkidao im jezike i urezivao krstove na lice. Marko me je dobro namlatio, i rekao da će mi isto uraditi što je Sv. Sava radio bogumilima, ako se nastavim dalje zajebavati. I Ivica je dobio peticu, jer je pisao o Papi. Rekao je da je on božji namjesnik na zemlji i najbolja ličnost na svijetu. Neko iz razreda je dobacio, da Papa ne voli pedere, a da su pederi ljudi k'o i svi ostali. Onda je Ivica rek'o Selmiru "pederu jedan" i krenula je opšta frka, pa je direktor prekinuo frtutmu.

Selmir je, svakako, imao peticu sve vrijeme, a meni je glava od fizike narasla.

Mene nisu primili na vjeronauk, jer mi je mati muslimanka, a otac kršćanin. Odnosno, za njega kažu da je komunjara. Kod nas se to nikad nije gledalo, osim što nana tu i tamo nekom političaru iz RS-a, kad ga vidi na televiziji, opsuje vlašku mater. Uvijek se izvine Starom kad to radi, jer, "zete, nema to veze s tobom", to ja njima. Stari, kojeg zovu komunjara, samo vrti glavom i govori:

Samo vi tako, budale, to vam je i došlo glave. Umjesto da ste pravilno shvatili Marksa, i sad bi vam bilo lijepo.

Kad sam ga upitao ko je Marks, on me je posjeo na kauč, pogledao u oči i rekao:

Sine, to je bio čovjek i po. Mislio je na radničku klasu, samo su ga papci sjebali.
Mama je rekla da ne uči pogrešno dijete, kakvi papci, on je rekao "papci, papci, pogrešno ga interpretirali, htjeli krasti da se ne radi pa se srušio onaj sistem. A ovaj ionako ku**u ne valja, jer ga nema." Nana je rekla tobejarabi, to estakvirula, a to govore i raja s vjeronauke. Kad sam bio došao da i mene prime, hodža me je odmjerio i pitao me kako mi se zovu roditelji. Ja sam odgovorio, a on je rekao "sikter, kopile", i ja sam tako ostao bez poduke. Sad mi je baš drago što ostali više neće imati peticu više od mene.

Sreća pa imam i druga Oskara, koji isto ne ide na časove. On i njegovi su Jevreji. Stari kaže da je i Marks bio Jevrej i da su oni najpametniji ljudi. Za njih nema vjeronauke, jer ih nije bilo dovoljno, ali Oskaru i ne treba jer najbolje zna sve odgovore iz svih religija. On meni kaže da se ne sekiram, jer da je to sve isto. Ostalima uzima pare za odgovore na testovima. Neki dan mi je kratko objasnio sve te stvari:

Ovako, Abraham ti je osnivač svega. Neko mora biti prvi. On ti je obrezao svoje sinove Ishaka i Ismaela i tako učvrstio savez s bogom. To ti je ovo što ovi zovu sunnet. Mojsije je donio 10 zapovijesti, ali ja ti nisam nešto previše siguran u njega, kažu da ih je bilo 15, na tri ploče po pet, ali da je nešto zajeb'o, jedna mu ispala, pa se razbila, i ostalo deset. Ja mislim da je Abraham, ipak, bolji, ali među svojima moram hvaliti Mojsija. Sve ti je to isto: pos'o je pos'o.

I još mi je rekao da je kod muslimana glavni dan petak, kod Jevreja subota, a kod kršćana nedjelja. Kad malo bolje razmislim, subota i jeste najbolja, petkom se još uvijek radi, a nedjeljom se mora spremati za školu i ranije leći i svašta nešto.

Od neki dan su s vjeronauka istjerali i našu novu drugaricu A. Napisaću samo početno slovo imena, jer ako mi nađu dnevnik, svi će me zajebavati. Kad je hodža govorio da one koji odu na onaj svijet čekaju džennetske hurije i bašče, ona je pitala imaju li tamo i hurci, i hodža je odmah istjerao vani. Ona je rekla da joj je svakako bilo dosta svega, jer da Sarajevo nije Gluha Bukovica.

Stari podvornik čika Ahmo, za kojeg se priča da je nekad bio veliki mangup i jalijaš, znao bi nas primiti kod sebe u kotlovnicu kad je zima i pričati priče kako je bilo kad je on bio mlad. Ja slušam širom otvorenih očiju, a Oskar kaže da je on dobar, al' da preuveličava.

Misliš, laže? – pita A.
Ma ne laže, nego uljepšava.
Ma svi ste vi muškarci isti! – kaže ona i onda ode negdje, sama. Ja sam tužan kad ona ode, ali ne smijem nikom reći.

Oskar kaže da je normalno da smo isti.

"Ih, sad, k'o one drugačije? Znam ih, bolan ja sve", kaže čika Ahmo, preko dima cigarete koji duboko uvlači.

Ja ne znam šta bih mislio, ali sam se pobojao za biznis. Sad kad više nema vjeronauka, kako će nas Oskar parama koje je zarađivao na testovima, voditi na piće i u videohanu na igrice. On mi kaže da se ne sekiram, jer je već čuo da spremaju novi predmet – Istoriju civilizacije, pa kaže:

To ti je opet sve isto. Sve Jevreji, samo dodaš još par Arapa i Nijemaca, i eto ti novog posla, nema za nas zime. Moraš stvari posmatrati dijalektićki: znaš kad se na bliskom Istoku prevrn'o brod, i putnici sjeli u čamac za spasavanje. Većina putnika bili muslimani i govore: "Allah je velik." Onaj jedan se šćućurio uz ogradu, šuti i gleda hoće li se smanjiti valovi. Odjednom, neko ga upita: "Što ti ne govoriš da je Allah velik i tako ga umilostiviš da se spasimo?" On odgovara: "Ja sam Jevrej." "Pa dobro", odgovaraju saputnici "moli nešto svoje, jevrejsko." "Ne mogu", kaže on, "ja sam ateista". "Pa hajde, makar, ponavljam s nama da je Allah velik". "Pa jeste Allah velik", kaže on "ali je čamac mali".

Idem sad u razred ispričati ovaj vic. Napašće me, ali me nije strah. Kontam ovako: ako nas bog sve gleda jednako, onda će shvatiti humor na svoj račun. Ako ne, onda nam spasa svakako nema. Ni u čamcu, a bogami ni u biznisu. Jedino ko bi nas mogao spasiti je Oskar, on će već smisliti način kako da nas opet opari i izvuče iz krize.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: