{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Đurđevdan u Visokom uz dren i crvene krpice za zdravlje

F
6.5.2014. u 14:14
4
10
Đurđevdan u Visokom uz dren i crvene krpice za zdravlje
4
Romi danas slave Đurđevdan, jedan od najvećih romskih praznika.
Predsjednica UG Omladinska romska inicijativa "Budi mi prijatelj" Visoko Melina Halilović je za Agenciju Fena kazala da je u tom gradu tradicija da dan prije Đurđevdana Romi idu u naselje Carica gdje se nalazi prirodni izvor vode okružen prirodom i potokom koji protječe kroz to mjesto.

Po njenim riječima, tog dana svi koji dođu u Caricu od kuće ponesu onoliko crvenih krpica koliko članova u porodici imaju, kao i prazne boce ili kante za vodu.

"Crvene krpice vežu se za grane drveta drena i za svaku krpicu se izgovara: 'Ostavljam bolest, uzimam zdravlje'. Romi u Visokom vjeruju da to donosi zdravlje porodici. Nakon toga, beru su grančice drveta drena i toči se voda s izvora", kazala je Halilović.

Po njenim riječima, navečer se u romskoj mahali pali logorska vatra gdje se okupe i stari i mladi i uz muziku dočekuju Đurđevdan.

Ko prvi ustane na uranak uzima grančice drena i laganim udaranjem budi ostale članove tako što govori: “Zdrav bio ko drenovina“, a zatim se kuhaju i boje jaja.

"Đurđevdan je praznik specifičan za visočke Rome, iako ga u Visokom slave i drugi narodi. Slavilo se i prije rata, mada je prije običaj bio da se 5. maja na mjestu gdje se bere dren i vežu krpice napravi i teferič na kojem se jelo, pilo i veselilo", kazala je Halilović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: