Sloboda vjeroispovijesti
1

Đukanović s Vučićem o tenzijama u Crnoj Gori, ne pomišlja na povlačenje spornog zakona

A. D.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao o Prijedlogu zakona o slobodi vjeroispovjesti, te da mu je saopćio šta je poenta tog zakona i šta su procedure koje bi taj zakon trebalo da utemelji.

On vjeruje da tenzije oko zakona ne mogu otići toliko daleko, da bi bila ugrožena stabilnost zemlje. Đukanović je rekao da je interesovanje Vučića za taj akt shvatio prijateljski i dobronamjerno, prenosi RTCG.

“Nismo vodili polemiku. Iz onog što sam čuo od njega, razumio sam da ima rezervi i nedoumica. Pokušao sam da približim zakon, jer je puno manipulacija u medijima regiona, u smislu da se nedovoljno vjerno interpretira ono što su norme i da se na to nadovezuju manipulacije nekih subjekata koji to predstavljaju kao nasilje nad nekim”, pojasnio je Đukanović.

Ponovio je da neće biti povlačenja Prijedloga zakona o slobodi vjeroispovijesti.

"Zašto bi ga povlačili? Riječ je o tome da na tom projektu radimo od 2014. godine. Mislite da smo nešto ishitreni? Mislite da smo nešto previdjeli? Mislite da smo nekoga zaobišli? Ne, samo slijedimo ono za što smo uvjereni da je u interesu dobra i napretka Crne Gore. Nema nijednog zakona koji smo do sada donijeli gdje nije bilo i dijela javnosti koji je bio suprotstavljen. To se podrazumijeva", rekao je Đukanović.

On kaže da je regionalna javnost zainteresovana uvijek za ono što se dešava u zemljama regiona.

"Jasna je nadležnost. Kao što smo mi zainteresovani za dešavanja u Bosni, na Kosovu, u Srbiji, mi tamo ne pokazujemo nikakvu inicijativu", rekao je Đukanović.