BiH
6

Đonlagić: Što prije stvoriti normalne uslove za funkcioniranje BiH

FENA
Mirsad Đonlagić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mirsad Đonlagić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Prema dosadašnjim preliminarnim, nezvaničnim i nekompletnim rezultatima općih izbora u BiH, Mirsad Đonlagić trebao bi biti jedan od poslanika Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH u novom sazivu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Đonlagić je danas Agenciji Fena kazao da, bez obzira na to što ima mnogo stvari koje je parlament BiH u prošlom sazivu propustio da riješi, prioriret je djelovanje da se nadoknadi ono što je propušteno.

"Tu treba uzeti faktor vrijeme. Mi nemamo mnogo vremena, nego u što kraćem roku nadoknaditi sve ono što se tiči i evropskih integracija, i unutarnje konstitucije zemlje, Izborni zakon, pitanje vojne imovine itd.", kazao je Đonlagić.

Naveo je da i u svoje ime, i uime svojih kolega, može reći da će im to biti prioritet, djelovanje da bi se što je moguće prije u BiH stvorili normalni uvjeti za funkcioniranje, "bez obzira na to što neko smatra da je ovo disfunkcionalna zemlja".

Jedno od pitanja koje nije riješeno u prethodnom periodu jest i implementacija presude u predmetu "Sejdić Finci“.

Đonlagić kaže da je učestvovao u razgovorima i pregovorima "od Brisela do Sarajeva" u prošlom sazivu i "tu je bilo jako puno ideja koje su bile konkretne i koje su taj problem rješavale“.

"Dakle, izvan tog kruga ideja koje su bile na stolu da se taj problem riješi, ne vjerujem da se išta novo može tu pojaviti. Tu postoje rješenja, jednostavno je potrebno da imamo dobru volju onih kojih učestvuju u tim razgovorima da se taj problem riješi. Niko nikome ne garantuje da će biti izabran, ali mislim da je temeljno pravo da svi oni koji žive u ovoj BiH imaju šansu da budu birani", kazao je Đonlagić.

Upitan koliko očekuje da će biti poslanika SBB-a BiH u novom sazivu Predstavničkog doma državnog parlamenta, odgovorio je četiri.

"Možda još taj jedan peti ima, ali četiri je zasad izvjesno, za petog ćemo vidjeti", kazao je Đonlagić.