Drugi dan pregovora
53

Đonlagić: Ovaj format razgovora o Izbornom zakonu BiH je potpuno promašen

S. Š. U.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Iako su jutros iz delegacije Evropske unije u BiH demantovali kako su stranke učesnice pregovora razdvojene iznoseći kako neke od njih kao što je to bio slučaj i sa pregovorima u Neumu jednostavno nisu htjele učestvovati, Dženan Đonlagić (DF) zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH tvrdi drugačije.

U obraćanju medijima danas rekao je kako su i format i sadržaj razgovora oko izmjena Ustava i izbornog zakona u organizaciji delegacije EU u Sarajevu potpuno promašeni.

"Dakle, paralelno su organizovali dva odvojena sastanka sa različitim temama i sa različitom strukturom političkih stranaka koje imaju ili nemaju politički kapacitet u Parlamentarnoj skupštini BiH", istakao je Đonlagić.

Dodao je kako su iz Delegacije Evropske unije u BiH pozvali kada je u pitanju implementacjia presuda Evropskog suda za ljudska prava tj. amandmani na Ustav i prateće izmjene izbornog zakona samo "neumske pregovarače", a za dio koji se bavi integritetom izbornog procesa i uvođenjem informacionih tehnologija u izborni proces pozvani su politički predstavnici stranaka sa pregovora iz Neuma plus građanske stranke.

Naglasio je kako formalni poziv građanskim strankama DF-u, SDP-u i Našoj stranci za učešće na temu ustavnih amandmana i izmjena izbornog zakona nikada nije upućen.

"Ovo što se dva dana dešava u Delegaciji EU u Sarajevu nije put za rješavanje ovoga pitanja jer u ovoj priči oko izmjene Ustava i pratećih izmjena izbornog zakona imate predstavnike političkih stranaka koje u Predstavničkom domu imaju 0 ili 1 zastupnika. Dakle potpuno promašen format organizacije ovih razgovora”, ističe Đonlagić.

Rekao je kako na razgovorima o temi integriteta izbornog procesa nema predstavnika SNSD-a.

"SNSD ima kontrolni paket u Domu naroda državnog parlamenta, dakle šta god mi razgovarali i dogovorili oko integriteta izbornog procesa jučer i danas ne može proći, ne može se donijeti odluka, ne može biti usvojeno jer predstavnika SNSD-a nema u ovom dijelu razgovora”, dodao je Đonlagić.

Navodi kako u dijelu gdje se razgovara sa "neumskom ekipom" koje su prisutne na razgovorima oko ustavnih amandmana se nalaze predstavnici političkih stranaka koje nemaju politički kapacitet odnosno nemaju dovoljan broj zastupnika u Predstavničkom domu PS BiH da to nešto izglasaju.

Smatra da će na taj način konačan rezultat ovih razgovora biti neuspješan jer zbog organizacije samog događaja neće dati rezultat.

Razgovori oko izmjene izbornog zakona nastavljeni su danas u 13 sati.