Svima ista prava
1.8k

Đonlagić odgovorio Lovrinoviću: Velika većina ljudi u BiH je za građansku državu

G. M.
Džonlagić: U BiH ima mjesta za svakoga (Foto: D. S./Klix.ba)
Džonlagić: U BiH ima mjesta za svakoga (Foto: D. S./Klix.ba)
Dženan Đonlagić, šef Kluba zastupnika DF-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, oglasio se nakon posljednjih izjava predsjednika Kluba HDZ-a u istom domu Nikole Lovrinovića.
Lovrinović je, podsjetimo, kazao da je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović i njegov predsjednik a predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića je nazvao parazitom. Lovrinović je također govorio o tome da se mora osigurati legitimno predstavljanje Hrvata u BiH.

"Sve ovo što pričate je skretanje sa glavne teme i obaveza koju državni parlament ima pred sobom. To je sprovedba svih presuda Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura i otklanjanje svake vrste diskriminacije na osnovu etničke pripadnosti i mjesta prebivališta", naveo je Đonlagić.

Kako je istaknuo, Bosna i Hercegovina "treba završiti sa cementiranjem etničkog ekskluziviteta za pojedine njene građane, dok drugi nemaju ta prava".

"Za građansku državu Bosnu i Hercegovinu je, uvjeren sam, velika većina. U takvom uređenju, koje se temelji i na principima i vrijednostima na kojima počiva i EU, ima mjesta za svakoga", saopćio je zastupnik DF-a.

Prema njegovim riječima, poštivanje temeljnih građanskih ljudskih prava sadrži u sebi i poštivanje kolektiviteta.

"Ovo su vrijednosti na kojima treba da sarađujemo, a ne da se bavite blaćenjem svojih sugrađana", zaključio je Đonlagić.