{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Đonlagić: Izaberite fakultet u skladu s potrebama tržišta rada

F
15.6.2013. u 11:32
0
54
Đonlagić: Izaberite fakultet u skladu s potrebama tržišta rada
0
Đonlagić: Izaberite fakultet u skladu s potrebama tržišta rada
Senat Univerziteta u Sarajevu utvrdio je prijedlog plana upisa studenata u prvu godinu prvog ciklusa studija na Univerzitetu u Sarajevu u akademskoj 2013./2014. godini i prijedlog plana upisa studenata u prvu godinu drugog ciklusa studija na Univerzitetu u Sarajevu u novoj akademskoj godini. Utvrđeni prijedlozi dostavljeni su Vladi Kantona Sarajevo, putem Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS-a, radi dobijanja saglasnosti.
Nakon dobijene saglasnosti konkurs za upis studenata u prvu godinu prvog ciklusa studija na fakultetima i akademijama Univerziteta u Sarajevu za akademsku 2013./2014. godinu bit će objavljen na web stranici i oglasnoj ploči Univerziteta u Sarajevu i web stranicama i oglasnim pločama fakulteta i akademija Univerziteta u Sarajevu.

Prorektor za nastavu Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Dženan Đonlagić kazao je agenciji FENA da je u prvu godinu prvog ciklusa studija na Univerzitetu u Sarajevu planiran upis 6.820 studenata. Od toga na redovni studij 2.794, redovni studij za koji troškove snose studenti 1.861, vanredni studij 1.328, distance learning studij 530, te 307 stranih državljana. U prvu godinu drugog ciklusa studija planiran je upis 3.906 studenata.

Po riječima prorektora Đonlagića, iskustva iz ranijih godina pokazuju da se završeni srednjoškolci u najvećem broju opredjeljuju za studiranje na fakultetima grupacije društvenih nauka.

Posljednjih godina, kaže, povećan je interes za upis na fakultete grupacije tehničkih nauka, a postepeno se povećava i interes za fakultete grupacije medicinskih nauka, prirodno-matematičkih i biotehničkih nauka i humanističkih nauka.

Đonlagić kaže da je jedan od strateških ciljeva Univerziteta u Sarajevu uskladiti školovanje kadrova s potrebama tržišta rada, ali da je važno i da mladi ljudi prilikom izbora budućeg zanimanja vode računa o potrebama tržišta rada.

"Smatramo da je radi smanjenja broja nezaposlenog kadra potrebno odgovarajućim stimulativnim mjerama, poput stipendija, privući završene učenike srednjih škola da se pri upisu opredijele za studijske programe u oblastima u kojima je izražen nedostatak visokoobrazovanog kadra", kazao je.

Đonlagić ističe da radi poboljšanja informiranosti studenata o stanju na tržištu rada, u prilogu konkursa za upis studenata u prvu godinu prvog ciklusa studija na fakultetima i akademijama Univerziteta u Sarajevu, svake godine objavljuju i pregled nezaposlenih osoba iz evidencije Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo, prema završenom studiju na visokoškolskim ustanovama.

"Prema Strategiji razvoja visokog obrazovanja u KS 2010-2015. godine ukupan broj i strukturu upisanih studenata na visokoškolskim ustanovama u Kantonu Sarajevo odobrava Vlada Kantona Sarajevo na prijedlog visokoškolskih ustanova, a također broj i strukturu studenata finansiranih iz budžeta utvrđuje Vlada na osnovu obrazloženog i usaglašenog prijedloga Ministarstva, a na osnovu kapaciteta visokoškolskih ustanova i analize potreba tržišta rada", kazao je.

Đonlagić kaže da je Univerzitet u Sarajevu sveobuhvatan univerzitet koji pokriva oblasti humanističkih, društvenih, medicinskih, prirodno-matematičkih i biotehničkih te tehničkih nauka i umjetnosti.

"Određene studijske programe nude samo javni univerziteti, a najveći broj studijskih programa ponuđen je upravo na Univerzitetu u Sarajevu. Univerzitet u Sarajevu ima i najveći broj nastavnika i suradnika u odnosu na ostale visokoškolske ustanove u BiH", odgovorio je Đonglagić na pitanje koliko je Univerzitet sa svojom ponudom atraktivan u odnosu na privatne visokoškolske ustanove.

Upitan da li se razmišlja o otvaranju novih programa prorektor Đonlagić kaže da je na Fakultetu političkih nauka u akademskoj 2013./2014. godini na prvom ciklusu studija planirano pokretanje studijskog smjera međunarodni odnosi i diplomatija u okviru Odsjeka politologije.

"Na prvom ciklusu studija Prirodno-matematičkog fakulteta u okviru Odsjeka za hemiju u akademskoj 2013./2014. godini bit će pokrenut smjer kontrola kvaliteta i zaštita okoliša. U akademskoj 2013./2014. godini na Fakultetu zdravstvenih studija bit će pokrenut drugi ciklus studija", kazao je prorektor Đonlagić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: