Nakon sastanka s Dodikom
6

Đokić i Čavić traže oštriju reakciju OHR-a, pozvali garante mirovnog sporazuma da zaštite BiH

Piše: A. Z.
Foto: M. D./Klix.ba
Foto: M. D./Klix.ba
Lideri političkih stranaka iz RS-a su nakon sastanka s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom zbog inicijative o promjeni imena Republike Srpske koju je najavila SDA, bili složni u optužbama na račun te stranke ističući da je ona spremna izazvati najdramatičniju političku krizu, te su pozvali OHR i garante Dejtonskog sporazuma da reaguju.

"Ovim sastankom pokazujemo našu politčku odgovornost i zrelost. Ovo je izuzetno težak trenutak koji je nastao neodgovornom akcijom SDA, ta stranka je najavila da je spremna da izazove najdramatičniju političku krizu ako ostane pri svojim namjerama. SDA mora biti svjesna odgovornosti za teške posljedice koje mogu nastupiti. Zahtijevamo da OHR odlučno i jasno reaguje i kaže da li je ova inicijativa SDA u skladu sa Ustavom BiH ili nije. Više puta je OHR osuđivao RS zbog određenih poteza. Očekujemo da sada reaguje ne samo OHR nego i sve potpisnice Dejtona ili one koje su garanti", kazao je lider Socijalističke partije Petar Đokić.

Petar Đokić (Foto: M. D./Klix.ba)
Petar Đokić (Foto: M. D./Klix.ba)

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić je rekao da su Dejtonski sporazum i pravda da njihovoj strani, ali da ne mogu vjerovati ni u jedan postulat jer Ustavni sud radi u skladu s političkim odlukama.

Dragan Čavić (Foto: M. D./Klix.ba)
Dragan Čavić (Foto: M. D./Klix.ba)

"Dobro je što nas je ovaj problem ujedinio i u ovakvim pitanjima uvijek postižemo potpuni konsenzus. Pozivamo država garante da štite Dejtonsku BiH od SDA jer je ovo kršenje Dejtona. Venecijanska komisija je prije 15 godina konstatovala da postoje samo dva problema kada je kršenje ljudskih prava u pitanju, a to je način izbora članova Predsjedništva BiH i izbora delegata u Domu naroda", istakao je Čavić.