Nakon jučerašnjih padavina
0

Đipa: Zimska služba obavila zadatke, bez problema u saobraćaju

Piše: Dalibor Bošnjak
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Snijeg koji je padao u subotu, posebno u večernjim satima, uklonjen je sa saobraćajnica u Sarajevu te problema u odvijanju saobraćaja nema.

Zimska služba KJKP RAD je izašla na teren i uklonila snijeg te je izvršila posipanje soli, tako da danas nema poteškoća u odvijanju saobraćaja, potvrdio je za portal Klix.ba glasnogovronik RAD-a Ahmed Đipa. Visina snijega u Sarajevu je 17 centimetara.

"Uslovi na terenu su dobri, a saobraćaj se odvija bez problema. Zimska služba je obavila svoje zadatke. Specijalna vozila su izvršila razgrtanje snijega i posipanje soli na saobraćajnicama 1. i 2. prioriteta. Na terenu je radilo specijalnih 50 vozila", kazao je Đipa.

U BiH je većina puteva je prohodna, ali se saobraća otežano i usporeno zbog zasniježenih kolovoza.

Sporija i opreznija vožnja preporučuje se na svim putnim pravcima, a posebna pažnja vozačima se skreće na dionice u višim predjelima i preko planinskih prevoja gdje, osim snijega, ima i poledice na kolovozu.

Dežurne ekipe preduzeća za puteve su na terenu, čiste, posipaju i održavaju prohodnost svih magistralnih i regionalnih putnih pravaca.

Na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina učestali su odroni, pa se vozačima savjetuje da voze sporije i opreznije, te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Visna snijega u 7 sati: Bjelašnica 132 cm, Kupres 35, Sarajevo 17, Bihać 12, Sanski Most i Tuzla 10, Goražde 9, Bugojno 7, Gradačac 4, Livno 3 cm.

Temperature zraka u 7 sati: Bjelašnica -13 stepeni, Kupres -8, Sarajevo, Bugojno i Livno -4, Bihać i Tuzla -3, Gradačac, Sanski Most i Zenica -2, Goražde i Stolac -1, Mostar 0 i Neum 1 stepen.