BiH
0

Đikić: U BiH nema dovoljno političke volje za obračun s korupcijom

FENA
Foto: E. H./Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Transparency International Bosne i Hercegovine (TIBiH) organizirao je danas u Sarajevu konferenciju na kojoj su prezentirani zaključci iz publikacije "Najbolje prakse u otkrivanju i sankcioniranju korupcije." Direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije u BiH Sead Lisak kazao je da su na današnjem skupu prezentirane najbolje prakse, ne samo suprotstavljanja korupciji u BiH već i u regiji.

"Spoznaje do kojih smo došli kroz realizaciju ovog projekta omogućile su unapređenje ukupne borbe protiv korupcije u BiH", rekao je Lisak.

Pojašnjava da postoje određeni rizici i prepreke prilikom provođenja ukupne borbe protiv korupcije, ali da borba protiv korupcije nije nemoguća misija te da se može realizirati zajedničkim naporima.

"U BiH definitivno postoji zakonodavni okvir za borbu protiv korupcije, međutim, ključni problem je u dosljednoj primjeni zakona", smatra Lisak.

Ističe da je "država onoliko jaka, koliko je spremna da provodi vlastite zakone", ali po njegovom mišljenju, BiH još nije spremna da to i ostvari.

Sva istraživanja u BiH, kaže, pokazuju da postoji sistemska korupcija u raznim segmentima te da je teško izdvojiti neki poseban gdje je korupcija najprisutnija.

"Postoje različite teorije kako se suprotstavljati korupciji. Neki zagovornici govore da je to represija, drugi da je prevencija, po meni najbolji način je kombinacija represivno-preventivnog djelovanja", smatra Lisak.

Radim Bureš iz Transparency Internationala Češke Republike kazao je da je u pogledu glavnih mjera koje se primjenjuju u slučaju korupcije, potrebno stvaranje jakih institucija i učinkoviti procesi, odnosno pravosuđe.

Na pitanje kako bi ocijenio stanje korupcije u BiH, odgovorio je da je teško procijeniti cjelokupnu situaciju.

"Međutim, treba uzeti u obzir i politički, odnosno administrativni okvir koji postoji. U okviru ovog projekta imali smo priliku da sarađujemo s raznim institucijama i bio sam impresioniran ličnim kvalitetima pojedinaca i njihovim entuzijazmom za rad", rekao je Bureš i dodao da situacija u BiH jeste teška, ali da svakako postoji motivacija za rad.

Predsjedavajući Odbora direktora TIBiH Emir Đikić kazao je da je razlika u funkcioniranju pravosudnih institucija u Češkoj Republici i u BiH ogromna te da je u Republici Češkoj broj neriješenih slučajeva mita i korupcije vrlo mali.

Po njegovim riječima, u BiH postoji velika disfunkcionalnost suda i tužilaštva, što se može vidjeti po slučajevima koji se dešavali u prethodnom periodu.

"Imali smo velika, spektakularna hapšenja, a nemamo osuđujućih presuda, posebno protiv visoko pozicioniranih političkih dužnosnika", kazao je Đikić.

Istakao je da je najveći problem u BiH, a što više ne postoji u Republici Češkoj, to što u BiH nema dovoljno političke volje za obračun s korupcijom te da je "velika korupcija o kojoj govorimo vezana s političkim sistemom i političkim partijama u BiH."

Đikić je izrazio nadu da će novoizabrana vlast pokazati da ima političku volju za borbu protiv korupcije, a ne "da će kao prošla vlast obećavati borbu, a onda kompletno derogirati legislativu u borbi protiv korupcije u BiH".