BiH
53

Đikić: Prestati koristiti javne ustanove i preduzeća kao "krave muzare"

FENA
Emir Đikić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Emir Đikić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nove vlasti u BiH, koje će biti formirane na osnovu rezultata izbora održanih 12. oktobra, trebaju unaprijediti antikorupciono zakonodavstvo barem do nivoa na kakvom je bilo prije ovog mandata i još više ga uskladiti sa zakonodavstvom Evropske unije, ocijenio je danas u izjavi za Agenciju FENA predsjedavajući Odbora direktora Transparency Internationala BiH Emir Đikić.

Prema njegovim riječima, potrebno je prestati vršiti politički pritisak na neovisne agencije, te prestati koristiti javne ustanove i preduzeća kao "krave muzare".

Smatra da će nove vlasti morati da se pozabave formiranjem institucija za provođenje propisa, naprimjer, ureda za žalbe za javne nabavke.

Također ih očekuje posao na rješavanju pitanja primjene Zakona o sukobu interesa, ujednačavanja propisa vezanih za slobodu pristupa informacijama.

Đikić je istaknuo da nove vlasti očekuje i posao na izradi nove strategije borbe protiv korupcije, budući da je stara istekla.

Zaključio je da se sve ovo može uraditi u prvih 100 dana nove vlasti, ako za to bude političke volje, te na taj način pokažu glasačima da su zaista mislili ono što su govorili u predizbornoj kampanji.