Danas 512. godišnjica
7k

Djevojke na konjima oduševile prisutne na platou Ajvatovice kod Prusca

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Defileom konjanika zvanično je počeo program obilježavanja 512. Ajvatovice, manifestacije koja svake godine na istoimenom dovištu okupi više hiljada posjetilaca iz cijele Bosne i Hercegovine.

Tradicija duga više od 500 godina nastavljena je i ove godine na lokaciji Ajvatovica kod Prusca gdje će danas biti održan vjerski program povodom sjećanja na Ajvaz dedu za kojeg se veže zanimljiva legenda većinom poznata u cijeloj BiH.

Ajvaz dedo je pronašavši dobro planinsko vrelo nastojao dovesti vodu u Prusac, koji je oskudijevao vodom. Nedaleko od samog vrela ispriječila mu se stijena duga 74, široka 30 metara. Narodna predaja kaže da se Ajvaz-dedo četrdeset dana uzastopno ranim sabah-namazom obraćao Bogu da stijenu rastavi.

Četrdeseto jutro učeći dovu nakon sabah-namaza je zaspao i u snu vidio kako su se dva bijela ovna sudarila i stijena se rastavila. Kada se probudio vidio je stijenu rastavljenu. Nakon toga je Ajvaz-dedo sagradio vodovod od drvenih tomruka (cijevi) i proveo ga kroz spomenutu stjenu do Prusca.

Vjernici iz cijele Bosne i Hercegovine danas su došli na Ajvatovicu, a konjanici iz bh. gradova defileom od Prusca do platoa Ajvatovice označili su početak ove manifestacije.

U prilogu pogledajte fotogaleriju konjanika, ali i djevojaka na konjima koje su izmamile oduševljenje kod onih koji su ih dočekali i pozdravili.