15 pacijenata u UKC
14

Djevojka iz Banovića preminula u Tuzli od svinjske gripe

Piše: A. K.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Dvadesetsedmogodišnja djevojka iz Banovića preminula je u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli od virusa H1N1, poznatijeg kao svinjska gripa. U proteklih nekoliko dana još tri osobe su preminule u Tuzli, ali je riječ o influenci tipa A i B.

Osim 27-godišnje pacijentice iz Banovića koja je imala i osnovno oboljenje koje je bilo u komorbiditetu sa smrtnim virusom, na UKC-u u Tuzli su preminule i dvije ženske osobe od virusa teške gripe s područja Tuzle i Živinica, dok je treći pacijent iz Kantona Sarajevo, ali je bio u Tuzli na liječenju.

Trenutno je na liječenju u tuzlanskoj bolnici 15 pacijenata, dok je kod njih pet izolovan virus H1N1.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK Maida Mulić rekla je da je epidemiološka situacija u ovom kantonu nesigurna.

Istakla je da je pojava virusa H1N1 evidentna te naglasila da pojava morbila u ovom trenutku nema epidemiološke karakteristike.

Načelnik Klinike za zarazne bolesti UKC-a Tuzla prof. dr. sc. Sead Ahmetagić kazao je da virus H1N1 karakterišu visoka temperatura koja može ići i preko 40 stepeni, izrazito jaka glavobolja, jaki bolovi u rukama, nogama...

"Ljudi koji su se do jučer praktično kretali i radili padaju u postelju. Najčešće poslije trećeg dana bakterijske infekcije dolaze upale pluća, sinusa, uha i drugih organa", istakao je Ahmetagić, naglasivši da je riječ o lako prenosivom virusu koji se najčešće prenosi rukama i kapljičnim putem.

On je upozorio da, ukoliko se jave simptomi kao što su bolovi u prsima, ubrzano ili otežano disanje, nedostatak zraka, intenzivna glavobolja ili povraćanje, potrebno je da se pacijenti odmah jave ljekaru.

"Prema izvještajima Zavoda za mikrobiologiju do 9. februara je uglavnom bio predominantan virus influence tipa B. Prema izolatima imamo prisustvo virusa influence tipa A, a između ostalog kod jednog pacijenta je dokazan pandemijski soj virusa influence A. Nadamo se da će u narednom periodu doći do smanjenja broja oboljelih", naveo je Ahmetagić, naglasivši da i sezonska gripa može dovesti do teških oblika i smrti.

Kada je riječ o trenutnom stanju u UKC-u, on je kazao da je u Jedinici za anesteziologiju i reanimatologiju trenutno šest osoba priključeno na aparate za vještačko disanje, od kojih je kod dvije osobe iz Tuzle i Lukavca utvrđen virus H1N1.

"Oni su u teškom stanju i životno su ugroženi", naveo je on.

Inače, posjete u Univerzitetskom kliničkom centru su reducirane, a shodno novonastaloj situaciji su reducirani i operativni zahvati na Klinici za hirurgiju, s obzirom na to da su respiratori u Jedinici za intenzivno liječenje bili dostupni pacijentima kod kojih je izolovan virus gripe.