BiH
8

Đevad Hadžić ponovo predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja BiH

FENA
Đevad Hadžić
Đevad Hadžić
Peti Kongres Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Bosne i Hercegovine (SSVOONK BiH) održan je danas u Sarajevu.

Članovi ovog sindikata danas su razmatrali mnoga pitanja koja se tiču položaja radnika, a kako je za Agenciju Fena kazao predsjednik Kantonalnog odbora SSVOONK-a Sarajevo Faruk Bešlić, fokus je bio na očuvanju jedinstva sindikata.

Mišljenja je da se nadležnost države reflektuje na nadležnost sindikata svih kantona, jer svi djeluju u različitim uvjetima.

"Na današnjem Kongresu pokazali smo da smo jedinstveni u nastupu prema Federalnoj vladi. Kada su pitanju saradnja ili štrajk, dajemo mišljenja i sugestije", kazao je Bešlić.

Danas je za predsjednika SSVOONK-a BiH za naredni mandatni period ponovo izabran dosadašnji predsjednik Đevad Hadžić.

Usvojen je i zvještaj o radu i program rada ovog sindikata.

Na pitanje koji su najveći problemi ovoga sindikata, Bešlić je kazao da se kriza vlasti koja se dešava u Federaciji BiH reflektira i na uposlenike.

"Najveći problem su neredovne plaće, kao i sklopljeni ugovori sa vladama i kantonima, koji se krše, a onda se kao bumerang vraćaju vladi i kantonima kroz tužbe i presude oštećenih radnika", rekao je Bešlič.