BiH
0

Bajramović: Ne interesuje nas politika, već samo dobra rješenja za radnike i državu

FENA
Ismet Bajramović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ismet Bajramović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Savez samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) neće se ni na bilo koji način transformirati u politički organizacijski nivo. Svi pa i takvi pokušaji manipulacije Sindikatom bit će odlučno odbačeni, rekao je u razgovoru za Agenciju Fena predsjednik ovog saveza Ismet Bajramović.

"Svjesni smo da mnogi priželjkuju da sindikati izgube nezavisnost da bi ostvarili lakši politički uticaj preko njih. Isto tako, svjesni smo namjera da se sindikati na prikriveni način transformiraju u političku stranku. Mi ćemo poslati pismo našim aktivistima gdje ćemo zahtijevati distancu od politike, ali da i dalje aktivno učestvuju u rješavanju nagomilanih problema i tu ćemo podržavati svakoga ko ponudi dobra rješenja, bez obzira na to odakle dolazi i da li je to pojedinac, grupa, politička stranka. Jednostavno samo ćemo gledati dobra rješenja i koji to ponude imat će našu podršku", kaže Bajramović.

Ističe da će u Sindikatu biti odlučni pozitvni partneri pojedinačno svakoj od političkih stranaka na projektima koji se zasnivaju na pravednosti, borbi protiv korpucije, poboljšanju položaja radnika, kao i u razvojno-investicionim projektima, što je do sada vrlo jasno i vrlo odlučno pokazano na nizu primjera.

"Svaki sindikalni predstavnik koji popusti pred uticajem dnevne politike ili političke manipulacije sam će snositi punu odgovornost pred našom organizacijom. Javnost i sve političke stranke podsjećamo da su sindikati najčešće korišteni kao zamjenska meta za odgovornost političkih subjekata, što javnost vrlo dobro razumije, jer se dobro zna ko donosi odluke, ko ih provodi, a ko je jedina zaštita od štetnih političkih odluka. Svako ko želi diskreditirati sindikate jeftinim populističkim napadima mora imati na umu da je javnost svjesna da su sindikati posljednja zaštita od brutalnog potkradanja i izrabljivanja radnika u ovakvom tranzicijskom društvu", rekao je predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

U tom kontekstu, Bajramović ističe da je u prethodnom periodu Sindikat BiH posebno insistirao na donošenju zakona iz radnopravnih odnosa, dodavši da je za Sindikat samo prihvatljiv Zakon o radu s određenim rješenjima koja neće rezultirati umanjenjem prava radnika.

"Tu je i Zakon o zaštiti na radu i on je u parlamentarnoj proceduri. Moram naglasiti da su ti svi zakoni u nekom obliku u parlamentarnoj proceduri. Riječ je i o Zakonu o štrajku, zatim o Zakonu o povezivanju staža, koji mora regulirati socijalnu sferu, odnosno osloboditi firme od socijalne politike da bi se mogli, a kada budu doneseni, realizirati zakoni o privrednim društvima, o registraciji privrednih društava, o inspekcijama. Bitno je spomenuti i Zakon o prekršajima koji treći put 'pada' u Parlamentu FBiH. Penzioneri su za to zainteresirani, a radnici još više, jer je to zakon koji direktno propisuje kaznene odredbe, jer bez tog zakona i Zakon o inspekcijama ne može bit normalno realiziran. Sve dok se zakon o prekršajima ne usvoji mi ćemo imati visoki stepen 'crnog' tržišta rada i neće se potpisivati ugovori o radu", rekao je Bajramović

On također ističe da je SSSBiH podržao i set antikoruptivnih zakona koji je predložila Vlada FBiH te je naglasio da su ti zakoni ne samo u interesu Sindikata već i građana, ali prvenstveno Sindikata, "zato što je sve blokirano".

"Mene je stid kada kažu da je BiH među prvima po korupciji u Evropi ili svijetu, a pogotovo me stid kada kažu da je BiH država među onim s najvećom stopom nezaposlenosti. Razlog za nezaposlenost je upravo ovo prethodno i to se mora riješiti da bismo imali investitore, poštene poslodavce. Mi smo na Ekonomsko-socijalnom vijeću FBiH zajedno s poslodavcima podržali te zakone. Znači nema više velike politike, ko nam ponudi odgovor na pitanja kako stati ukraj korupciji, kako pokrenuti ekonomiju i zapošljavanje, Sindikat će takve političke partije ili pojedince i podržati, ali tu treba napraviti i neku vrstu ugovora, kako bi ukoliko ne ponude adekvatna rješenja bili smijenjeni sa svojih funkcija", kaže Bajramović.

Ukoliko ponovo bude izabran za predsjednika SSSBiH na kongresu koji će biti održan 20. februara, Bajramović će, isitče, i u narednom mandatu zalagati se za sve ono što nije uspio uraditi u sadašnjem mandatu, istaknuvši da bi u rješavanju nekih problema ubuduće mogao imati i sasvim drugačiji pristup.

"U prvi plan se mora staviti privreda i realni sektor. Treba nastaviti raditi na uvezivanju staža, jer to je osnovno egzistencijalno pitanje za čovjeka, da može otići u penziju, ovjeriti knjižicu, liječiti se. Ovaj sindikat će, smetalo to nekome ili ne, uporno nastaviti i da se razvija i ima u BiH jednaku ulogu koju imaju sindikati u zemljama EU i mi u tom smislu neprestano radimo sa svojim sindikalnim partnerima iz EU i drugih zemalja", naglasio je.

Svakako, kako naglašava, u Sindikatu se sve to ne može postići bez jedinstva, odnosno povjerenja i odgovornosti i oni koji ne budu imali odgovornost i budu izbjegavali to bit će "eliminirani, jer smetaju za dobre akcije", a to su, veli, u Savezu imali u prethodnom periodu.

"Nažalost, došlo je vrijeme da moramo podsjetiti sve da shvate da je solidarnost najjača snaga jednog društva i osnova radničkog pokreta", kaže Bajramović.

Po njegovim riječima, neophodno je upornije raditi i na stvaranju ekonomsko-socijalnog vijeća na nivou države i što se tiče Sindikata BiH on tu nije nikakva kočnica.

"Smatramo da postoje svi uvjeti za formiranje ekonomsko-socijalnog vijeća na nivou BiH i Sindikat tu nije nikakva kočnica, pogotovo nakon preregistracije.To vijeće je neophodno i ono je jedan od uvjeta za ulazak u EU, jer socijalni dijalog na nivou države mora postojati", istakao je.

Kako kaže, u Sindikatu smatraju da je potreban i novi politički iskorak kada su u pitanju koalicije i formiranje vlada.

"Svjedoci smo bili godinama da pojedine partije pokreću ili prisvajaju razvojno-investicione projekte kroz svoju ulogu u Vladi, a da ih njihovi partneri u vlasti opstruiraju. Time svi gube, a niko ne dobija. To je koncept poguban za BiH i pokazalo se kao politički koncept koji je nanio veliku štetu BiH i nanosit će je i ubuduće ukoliko se ne postigne novi dogovor za koalicijske vlade. Zato smatramo da stranke sebi ne smiju pripisivati projekte,već vlade, te da ih moraju zajedno usaglasiti i zajedno provoditi unutar Vlade kao zajedničke projkte i zajednička postignuća. Samo to može BiH osigurati napredak u situaciji kad svaka članica koalicije može koristiti razvojne projekate za međustranačke obračune i pozicioniranje u javnosti", kaže predsjednik SSSBiH.

Ističe da posebno štetnim u Sindikatu smatraju takozvani princip raspodjele fotelja u javnim preduzećima i finansijski moćnim institucijama.

"Tražit ćemo da se buduće koalicije, odnosno vlade, potrude da nađu mehanizam "jednake odgovornosti" za javna preduzeća i institucije, da bi se izbjeglo nepotrebno gubljenje energije na međustranačka optuživanja.Pokazalo se da je ono što je trebalo postati okosnica razvoja i novih radnih mjesta, postalo najveća prepreka za razvoj zbog čega naše društvo danas stagnira u cjelini", rekao je predsjednik SSSBiH Ismet Bajramović u razgovoru za Fenu.