BiH
1.5k

Đemal Memagić je načelnik koji svoju plaću daje studentima

Klix.ba
Đemal Memagić
Đemal Memagić
Memagić je načelnik općine Olovo koji već više od tri godine radi besplatno. Svoju plaću, koja iznosi oko 2.500 KM dijeli učenicima i studentima.

Iako zvuči nevjerovatno, priča koja nam dolazi iz Olova je istinita. Načelnik općine Đemal Memagić prije izbora 2012. godine obećao je da će, ukoliko bude izabran na poziciju načelnika raditi besplatno. Memagić je postao načelnik i održao obećanje. Čitavu plaću, regres, topli obrok, sve dijeli učenicima i studentima.

U intervjuu koji je dao za Al Jazeeru Memagić objašnjava zbog čega se odlučio na taj korak.

Memagić je istakao kako ima svoju kompaniju te da zbog toga nema potrebe da uzima plaću kao načelnik. Ono što je važno istaći jeste da osim plaće načelnik Olova i sva druga primanja, popu toplog obroka i regresa daje u humanitarne svrhe.

Stipendije koje dodjeljuje planski se raspoređuju učenicima i studentima koji se školuju za deficitarna zanimanja koja nedostaju Olovu. Iznos stipendije za studente je 170 KM, a za učenike 120 KM. Memagić ne voli mnogo pričati o svom potezu i smatra kako je to logično zbog situacije u kojoj se nalazi.

Kada je izabran za načelnika Memagić se prvo posvetio uvođenju reda u samoj Općini. Zaustavio je neprofesionalan odnos prema radnom mjestu te pokrenuo društveno angažovanje svih. Jedan od njegovih najznačajnijih projekata je popravljanje fasada na lokalnim zgradama. Da bi što prije završio taj projekat dogovorio je da podjednako u tome učestvuje Općina, firme koje održavaju zgrade i građani. Veoma brzo nekadašnje sive zgrade obojene su veselim bojama.

Načelnik Olova ističe kako se sve može promijeniti ali je neophodno razmišljati drugačije. Osim toga važna je kontrola, naročito kada je u pitanju naplata poreza. Trenutno u Olovu vlada jedna pozitivna atmosfera koju je definitivno potaknuo načelnik Memagić. Napredak se veoma brzo osjetio, naročito kada je u pitanju privreda.

Iako je Olovo pretrpjelo velike štete u poplavama 2014. godine, sada je ta općina ponovo obnovljena i kreće krupnim koracima naprijed u nove razvojne projekte.

Istaknuto je da je potrebno zaposliti još nekih 400 osoba i da se u Olovu više ne bi moglo govoriti o nezaposlenosti.