{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Djelimično potvrđena optužnica za zločine u selu Zecovi

28.1.2015. u 10:54
0
2
Djelimično potvrđena optužnica za zločine u selu Zecovi
0
Djelimično potvrđena optužnica za zločine u selu Zecovi
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sud Bosne i Hercegovine djelimično je potvrdio optužnicu koja Dušana Milunića, Radomira Stojnića, Radovana Četića, Duška Zorića, Zorana Stojnića, Željka Grbića, Iliju Zorića, Zorana Milunića, Boška Grujičića, Ljubišu Četića, Radeta Grujčića, Uroša Grujčića, Zdravka Antonića i Rajka Gnjatovića tereti za počinjenje krivičnog djela zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h), u vezi sa tačkama a), d), e), f), g) i k) i članom 180. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.
U optužnici se, između ostalog, navodi da su u vremenskom periodu od 23. do 28. jula 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i milicije Srpske Republike Bosne i Hercegovine usmjerenog protiv bošnjačkog stanovništva sela Zecovi, općina Prijedor, i to: Dušan Milunić u svojstvu komandira Rasavačke čete koja je djelovala u sastavu 6. bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske; Radomir Stojnić u svojstvu komandira Rezervne stanice milicije Rasavci; Radovan Četić u svojstvu predsjednika SDS-a i Kriznog štaba za selo Rasavci, a ostali optuženi kao pripadnici navedene čete, svjesno i značajno učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu civilnih i vojnih vlasti općine Prijedor, u namjeri izvršenja progona osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, koji je za cilj imao ubistva, prinudna preseljenja, mučenja, zatvaranja i dr.

Kao posljedica udruženog zločinačkog poduhvata na području sela Zecovi ubijeno je najmanje 150 civila bošnjačke nacionalnosti, u logorima na području općine Prijedor 30, dok su ostali civili ubijeni na drugim lokacijama i pod drugim okolnostima poslije progona iz sela Zecovi.

Sud je odbio pojedine tačke optužnice, saopćeno je iz Suda BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: