BiH
550

Dječiji festival u Zenici: Više od 6.000 djece i Dino Merlin obilježili Dan djeteta

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U Gradskoj areni u Zenici danas je obilježen Dan nacionalnog suveneriteta i praznika djeteta kojem je prisustvovalo više od 6.000 djece iz cijele Bosne i Hercegovine.

Dječiji festival u organizaciji Yunus Emre Instituta iz Sarajeva okupio je učenike osnovnih i srednjih škola iz cijele Bosne i Hercegovine koji su danas svojim prisustvom uveličali prsolavu jednog od najbitnijih praznika u Republici Turskoj. Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Cihan Erginay je kazao je njihov cilj bio da se Međunarodni dan djeteta u Turskoj koji se obilježava danas, obilježi i u Bosni i Hercegovini kao prijateljskoj državi.

"Uvijek je lijepo obradovati djecu, a vidite da je ova atmosfera danas posebna u Zenici. Nama je bila želja i cilj da ovakav festival prenesemo u Bosnu i Hercegovinu. Danas se u Turskoj obilježava Dan djeteta i drago nam je da smo i u BiH obradovali djecu i ispunili naš cilj. Mi nastojimo da ono što je naš vođa predao djeci kao Međunarodni dan djece to i proslavljamo. Cilj nam je da sa prijateljskim državama obilježavamo iste praznike u istoj atmosferi", kazao je Erginay.

Više od 6.000 djece koja u BiH uče turski jezik kao izborni danas su uručeni pokloni, a za najvrijednije u sklopu organizovanih takmičenja uručene su posebne nagrade kao i putovanja.

Današnji događaj uveličali su mladi koji su predstavili kulture BiH i Turske kulturno-zabavnim programima, a posebnu radost kod djece izazvao je bh. pjevač Dino Merlin koji je održao koncert za sve prisutne.

"Pa ovo je spektakl. Za svojih 30 i kusur godina gdje sam imao dosta koncerata, nijedan nije bio kao ovaj sada. Uvjeren sam da ćete svi vi jednog dana biti uspješni poslovni ljudi i da ćete stvarati bolje okruženje za sve", kazao je Merlin.

Događaj je završen sa velikom tortom koja je bila poklon Yunus Emre Instituta, a koju su svečano izrezali Dino Merlin i predstavnici delegacija Turske i BiH.