{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dječiji dom Mostar dobija Centar za majku i dijete

Piše: R. D./Klix.ba
25.4.2018. u 18:03
17
6
Dječiji dom Mostar dobija Centar za majku i dijete
17
Dobiti dijete veliki je šok za svaku majku, a posebno ako je majka maloljetna ili bez roditeljskog staranja. Da bi pomogao tim mladim ženama, Dječiji dom Mostar proširuje paletu svojih usluga i uskoro otvara Centar za majku i dijete.
Dalida Demirović, direktorica Dječijeg doma Mostar, kazala nam je kako bi novoformirani Centar trebao dati značajnu stručnu pomoć maloljetnim majkama.

"Dječiji domovi u Bosni i Hercegovini su u procesu transformacije i naš dom će nuditi nove usluge. Jedna od tih usluga je Centar za majku i dijete, odnosno radi se o maloljetnim trudnicama i porodiljama koje će imati priliku da tu borave u periodu od šest mjeseci nakon poroda. Imat ćemo zasebnu jedinicu gdje će im biti omogućena svaka vrsta pomoći kako bi imale vremena da odluče šta će dalje sa svojim životom, šta s bebom, kao i da mogu dobiti neke druge važne odluke", kaže nam Dalida Demirović.

Navodi i kako maloljetne trudnice često zbog socijalne situacije ili odbijanja od zajednice i predrasuda donose odluke koje često nisu u najboljem interesu djeteta.

"Izmjene i dopune Zakona o socijalnoj zaštiti HNK su u proceduri te bi se trebao naći na jednoj od narednih sjednica Skupštine. Do tada naše maljotne porodilje bivaju smještene u centrima koje imaju drugi kantoni, a onda naše nadležno ministarstvo plaća tu uslugu. Otvaranjem ovog Centra naše mlade porodilje moći ćemo smjestiti kod nas u Mostaru", kaže nam direktorica Demirović.

Sredstva potrebna za uređenje i opremanje Centra za majku i dijete u sklopu Dječijeg doma Mostar obezbijeđena su preko UNICEF-a.

"Dječiji dom je dao jednu svoju stambenu jedinicu, UNICEF je kućicu opremio, a Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK, kao i Grad Mostar su se također stavili na raspolaganje. Grad Mostar nam je u budžetu odvojio trideset hiljada KM za renoviranje stambene jedinice. Možemo reći da su radovi pri kraju", kaže nam Demirović.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu trenutno postoji jedna djevojka koja bi mogla biti korisnica ovog centra, a statistike pokazuju da ih godišnje obično bude jedna ili dvije.

Pored ovog centra, u sklopu Dječijeg doma otvara se i Odgojni centar "usluga 16 plus" za pripremu djece za život van doma.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: