Uplaćena prva tranša
16

Dječija javna kuhinja u Lukavcu ne može hraniti nove korisnike, općina uplatila 2.000 KM

A. K.
Dječija javna kuhinja u Lukavcu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dječija javna kuhinja u Lukavcu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dječijoj javnoj kuhinji u Lukavcu je iz općinskog budžeta prebačena prva tranša u iznosu od dvije hiljade konvertibilnih maraka, saznaje Klix.ba. S obzirom na to da se trenutno nalazi u nezavidnom finansijskom položaju Dječija javna kuhinja u Lukavcu u narednom periodu neće primati nove korisnike.
Dnevno pripremaju 260 obroka, a u proteklom periodu posebno se podigla prašina zbog činjenice da nisu dobili mjesečne tranše novca koje su im predviđene u budžetu Općine Lukavac za ovu godinu u ukupnom iznosu od 12.000 KM.

Međutim, na račun Udruženja altruista "Ruke prijateljstva" koje vodi ovu kuhinju uplaćena je prva tranša u iznosu od dvije hiljade maraka.

"Načelnik Lukavca (Edin Delić, op.a.) jutros nam je prebacio prvu tranšu novca, tako da dalje nastavljamo s radom. Vidjet ćemo kako će se situacija odvijati u narednom periodu, odnosno da li će se novac redovno prebacivati na naš račun", kazala je za Klix.ba predsjednica Udruženja altruista "Ruke prijateljstva" Selma Zukić.

Ranije su iz Općine Lukavac kao obrazloženje za neisplaćivanje novca navodili spornu dokumentaciju koju voditelji kuhinje nisu dostavili.

Naime, iz nadležne službe je tražena dozvola od Pedagoškog zavoda i Ministarstva obrazovanja TK koju ove dvije institucije nisu mogle dostaviti udruženju koje vodi kuhinju, jer se obroci ne dijeli po školama, već u prostorijama kuhinje. Pisano obrazloženje Zukić je dostavila općinskoj službi, nakon čega je uslijedilo prebacivanje prve tranše novca.

Dječija javna kuhinja u Lukavcu trenutno ima 260 korisnika, od čega je blizu 170 djece.

"U narednim danima nećemo primati nove korisnike, jer moramo vidjeti kakvo će nam biti finansijsko stanje. Nadamo se da ćemo u kontinutitetu dobijati novac iz općinskog budžeta do iznosa od 12.000 KM koliko je i predviđeno odlukom", naglasila je Zukić.

U ovoj kuhinji korisnici kuhani obrok s mesom dobijaju od ponedjeljka do petka, a uz njega ide i po jedan hljeb. Od osnivanja do danas pripremljeno je i podijeljeno skoro 100.000 obroka.

Rad ove kuhinje pomažu dobri građani koji im donose namirnice za pripremu obroka, volonteri koji hranu prikupljaju na terenu, ali određene humanitarne organizacije u skladu sa svojim mogućnostima.