BiH
1

Djeci (ni)je mjesto na Facebooku: Zabavni sadržaji mogu biti izvor opasnosti

Piše: A. Dž.
O tome da li djeca trebaju imati profile na društvenim mrežama postoje različita mišljenja. I dok se roditelji, prosvjetni radnici i stručnjaci pokušavaju dogovoriti kako najbolje zaštititi ovu najranjiviju kategoriju, sve više djece otvara svoje profile na Facebooku, Twitteru, Google + ...

Anketa koju je sproveo portal Klix.ba među učenicima osmih razreda pokazala je da djeca profil na Facebooku imaju već od osme godine iako je dobna granica za pristupanje najpopularnijoj društvenoj mreži 13 godina.

Profile otvaraju roditelji

Psihologinja Senita Šišić smatra da bi ova dobna granica trebala biti još veća te da djeci nije mjesto na Facebooku.

"Imati profil na društvenim mrežama među djecom je postala stvar prestiža. To je nešto što je in, a djeca se ne žele razlikovati od svojih vršnjaka. Istina je da društvene mreže mogu biti korisne kao način komuniciranja i kao dobra platforma za razmjenu znanja i vještina. Međutim, djeca nisu u stanju da shvate kakve im sve opasnosti prijete, od zloupotrebe ličnih podataka pa do online zlostavljača koji djecu mogu izložiti neprimjerenom sadržaju", kaže Šišić.

Amela Efendić, direktorica Međunarodnog foruma solidarnosti Emmaus, mišljenja je da djeci ne treba zabranjivati Facebook.

"To je nešto što je djeci zanimljivo i ne treba im braniti. Osim toga, profile im otvaraju roditelji. Neće dijete od osam godina samo kreirati profil, a roditelji ne znaju koliko to može biti štetno. Stoga je na njima odgovornost da nauče djecu kako da se ne dovedu u neprijatnu situaciju", kaže Efendić za Klix.ba.

Problem predstavlja činjenica što roditelji nisu dovoljno informatički pismeni, niti elektronski svijet doživljavaju kao stvarni, a on je, kaže Efendić, itekako stvaran.

Neprimjerene sadržaje treba prijaviti

"Roditelji ne shvataju opasnost virtuelnog svijeta koja ne dolazi samo putem računara. Danas skoro svako dijete ima mobilne telefone na koje mogu primiti neki uznemirujući sadržaj. Sve se može zloupotrijebiti. Ne želimo prepadati djecu već ih želimo zaštititi", naglašava Efenedić i ističe važnost edukacije.

Emmaus redovno organizira predavanja i radionice o ovoj temi. A u lanac edukacije se moraju svi uključiti - od djece, roditelja pa do nastavnika.

Emmaus je kreirao i internet stranicu www.sigurnodijete.ba na kojoj se mogu naći različiti edukativni sadržaji za ove tri kategorije, a što je najvažnije može se potpuno anonimno prijaviti neprimjereni sadržaj.

"Najviše imamo pritužbi hakiranja profila i zloupotrebu fotografija na Facebooku. Ukoliko se desi da mi ne možemo odgovoriti na prijavu šaljemo je nadležnima za sprovedbu zakona", kaže Efenedić.

Neka od pravila koja roditelji trebaju znati i prenijeti na djecu su da nikada ne šalju lične podatke putem interneta - ime, prezime, adresu, broj telefona, lozinke, ime roditelja, naziv kluba u kojem je član...Zatim, djeci treba onemogućiti korištenje pričaonica, blokirati poruke od osoba koje dijete ne poznaje, instalirati programe za zaštitu privatnosti i zaštitu od neprimjerenog sadržaja i slično.

Više od zaštiti djece na internetu možete pronaći ovdje.