Zijah Sokolović, glumac
0

"Djeci daju novac, učlane ih u stranku i misle to je dovoljno"

Piše: A. Panjeta
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
U Kamernom teatru 55 u utorak u 18 sati bit će premijerno izvedena predstava Nasilje - Za nasilje nema opravdanja autora Zijaha Sokolovića, a koja se prikazuje u sklopu UN-ove kampanje protiv rasno zasnovanog nasilja.
Zijah Sokolović:
Zijah Sokolović: "Kroz pozorište govoriti o nasilju" (Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Predstava će, nakon što zvanično bude predstavljena u Kamernom teatru, obići veliki broj škola u Banjoj Luci, Mostaru i Sarajevu, a planirano je najmanje 50 prikazivanja.

"Ove godine ćemo je prikazati 50 puta u dvije glumačke postave, ali se nadam da će za nju biti interesovanja i da će naredne godine biti prikazana bar 100 puta", kazao je poznati bh. glumac Zijah Sokolović, trenutno nastanjen u Austriji. Kako je istaknuto na press konferenciji povodom prikazivanja predstave, ali i cjelokupne kampanje UN-a koja počinje narednog mjeseca, sistematska edukacija djece kroz pozorišnu umjetnost predstavlja inovativnu metodu.

"Nakon svog napretka u tehnologiji, na kraju se ipak došlo do glumca, čiji se direktni kontakt sa publikom pokazuje djelotvornijim od TV-a i drugih medija. Ova predstava namijenjena je za manji broj učenika, igrat će se u učionicama sa maksimalno dva spojena odjeljenja, kako bi se moglo doprijeti do svakog učenika ponaosob, i kako on ne bi mogao pobjeći od onoga što mu se prikazuje, kao što često bude slučaj kod masovnih prikazivanja", pojasnio je Sokolović. Kazao je kako je predstava do sada uspješno prikazivana u Austriji i Hrvatskoj.

U predstavi učestvuju glumac i glumica, na početku se predstave, i kroz predstavu koja traje tačno 45 minuta koliko i jedan čas, na učenicima pristupačan način prikazuju veliki broj oblika nasilja.

"Imali smo situacije da se učenici, ali i roditelji koji u Austriji i Hrvatskoj obavezno moraju prisustvovati i u čijim školskim programima se obrađuje problem nasilja u porodici, ne mogu vjerovati da je nešto nasilje, ovim ih informišemo", pojasnio je Sokolović, dodavši da je u BiH i regiji poseban problem to što se na neke oblike nasilja gleda kao na normalne, o čemu se u predstavi također govori. Istaknut je i problem roditelja koji često nisu zainteresirani za informiranje djece o problemima nasilja.

"Djeci daju novac, učlane ih kasnije u neku stranku i misle sve će se to dalje samo riješiti", ironično je prokomentirao Sokolović.

Yuri Afanasiev:
Yuri Afanasiev: "BiH zaostaje za regijom u podizanju svijesti o rodnom nasilju" (Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Rezidentni koordinator UN agencija u BiH Yuri Afanasiev kazao je kako o samoj predstavi najbolje može govoriti sam njen autor, te je istaknuo problem rodnog nasilja u BiH i činjenicu da se generalno radi o obliku nasilja koji se često ne prijavljuje.

"Ono što se zna jeste da su u 90 posto slučajeva nasilnici muškarci, a da su u 90 posto slučajeva žrtve djeca i žene. Bez obzira na kulturu i tradiciju, porodično nasilje nije uredu i za njega nema nikakvog opravdanja", kazao je Afanasiev najavljujući skori početak šire kampanje o porodičnom nasilju.

"BiH zaostaje za regijom u pogledu podizanja svijesti o rodnom nasilju i istraživanju ovih slučajeva", upozorio je Afanasiev.

"BiH zaostaje za regionom u pogledu podizanja svijesti o rodnom nasilju i istraživanju ovih slučajeva", upozorio je Afanasiev.