Uređuju ga sami
876

Dječaci iz Modriče Nemanja i Bogdan napravili azil za pse i mačke od svog džeparca

Piše: M. N.
Za razliku od velikog broja tinejdžera čije se obaveze svode na školu i igranje, Nemanja Nedaković (14) i Bogdan Božić (15) iz Modriče već znaju šta znači imati radnu obavezu, odgovornosti i voditi brigu o drugima. Prije tri mjeseca napravili su improvozirani azil za napuštene pse i mačke "Srećna Šapa".

U ovom azilu rade u "dvije smjene", Bogdan prijepodne, a Nemanja poslijepodne u skladu sa školskim smjenama. Trude se da sve bude čisto i uredno.

"Na ideju sam došao kada smo udomili pet kučića koje smo pronašli. Ideju smo doradili i sproveli u djelo", rekao je Nemanja za naš portal.

Kaže kako mu bude žao kada vidi životinju na ulici jer zna da je gladna i žedna, kao i ljudi, ali da o ljudima ima ko da brine, dok se za životinje treba pobrinuti. Improvizirani azil nalazi se na napuštenoj i devastiranoj farmi u predgrađu Modriče, a finansiraju ga od svog džeparca i uz pomoć dobrih ljudi.

"Ima donatora i dosta ljudi nas podržava, a mnogi se i bune, ali ne javno", kazao je ovaj tinejdžer.

Trenutno u azilu imaju četiri mačke i 20-ak kučića. Imali su više mačića, ali su ih uredili u svom, kako kažu, privremenom smještaju za životinje i sve su ih udomili. Nije im teško raditi i brinuti o njima i posvećuju im svaki slobodan trenutak kazavši da niko ne može pružiti ljubav kao pas. Iako imaju mnogo obaveza u azilu, škola ne ispašta.

"Bitno se samo dobro organizovati, a ostalo je lako", kazao je Nemanja.

Ukoliko želite pomoći radu ovog doma za pse i mačke, možete im donirati deke, jastuke, sredstva za dezinfekciju, hranu i sl. Također, primaju i novčane donacije.