BiH
14

Djeca u Naselju heroja Sokolje uskoro dobijaju svoje prvo igralište

Klix.ba
Pri kraju su radovi na izgradnji dječijeg igrališta u ulici Numan-paše Ćuprilića u Naselju heroja Sokolje. Ovo naselje do sada nije imalo niti jedno igralište za djecu, tako da će najmlađi sugrađani ovog dijela Novog Grada uskoro dobiti prostor za igru.

Nalazi se u blizini Osnovne škole "Sokolje" i izgrađeno je u dva nivoa, koja su povezana pješačkom stazom. Igralište je ograđeno, tako da su djeca sigurna, a u sklopu igrališta postavljene su i klupe za sjedenje, gdje roditelji mogu odmoriti dok se njihova djeca igraju.

Podijeljeno je u zone sa pješčanom i gumiranom podlogom, što je od velikog značaja, jer se djeca ne mogu povrijediti prilikom pada, a bit će opremljeno mobilijarom i modernim spravama za igru. Preostalo je da se izvrši montaža zaštitnih gumenih obloga, postavi kula sa toboganima, ljuljačka, njihalica, pješčanik i klackalice, te korpe za otpatke.

Pored ovog igrališta, uskoro je planiran i nastavak izgradnje dječijeg igrališta na Trgu Zlatnih ljiljana, kao i izgradnja igrališta na Bulevaru Mimara Sinana i u ulici Omladinskih radnih brigada na Dobrinji.

U proteklom periodu na području Novog Grada izgrađena su dječija igrališta u naseljima Buča i Boljakov Potok, Švrakino Selo, Staro Hrasno i u Saraj-Polju, te prva faza igrališta na Trgu Zlatnih ljiljana na Dobrinji. Sva dječija igrališta su ograđena i opremljena modernim mobilijarom. Također, obnovljen je i veliki broj dječijih igrališta koja su bila u jako lošem stanju, zapuštena i sa polomljenim inventarom.

Izgradnjom igrališta za djecu Općina Novi Grad nastoji obezbijedi što više prostora za bezbrižnu dječiju igru, saopćeno je iz ove općine.