BiH
119

U novogradskom naselju Briješće svečano otvoreno sportsko igralište

Klix.ba
U Ulici Izeta Karšića u novogradskom naselju Briješće, uz prisustvo brojnih građana i gostiju, jučer je svečano otvarano prvo sportsko igralište, na čiju su izgradnju stanovnici ovog dijela naselja dugo čekali. Otvaranje igrališta upriličeno je u povodu obilježavanja Dana Mjesne zajednice "Briješće".

Riječ je o ograđenom sportskom igralištu dimenzija 40 puta 23 metra sa tribinama, u čiju je izgradnju Općina Novi Grad Sarajevo uložila blizu 150.000 konvertibilnih maraka.

Igralište koje je građeno kroz dvije budžetske godine, moći će se koristiti za košarku, mali nogomet i rukomet. Njegovom izgradnjom stanovnici ovog dijela Novog Grada, dobili su prostor na kojem će djeca i omladina moći provoditi svoje slobodno vrijeme.

Svečanim presijecanjem vrpce ovaj sportski teren otvorili su načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Novi Grad Edina Gabela i mještanin ovog naselja Benjamin Efendić.

Benjamin je povrijedio nogu na igralištu i prije nego je otvoreno, te je sa današnjeg skupa upućen poziv budućim korisnicima igrališta da zajedno čuvaju i sebe i igralište.

Kako je kazao načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić naselje Briješće postoji više od 30 godina i u ovom dijelu naselja nije postojalo niti jedno igralište.

“Imali smo samo igralište kod škole “Behaudin Selmanović”, gdje je u proteklom periodu izgrađena i sportska dvorana. Ovo je prilika da djeci ovog naselja pružimo mogućnost da imaju svoje igralište. Naselje je gusto naseljeno i ima puno djece, kojoj je nedostajao prostor za igranje lopte. U ovom dijelu naselja prije nešto više od dvije godine izgradili smo kombi-okretaljku i to je bio jedini slobodan prostor gdje su mogli da igraju lopte”, istakao je načelniik Efendić.

Kako bi najmlađim stanovnicima ovog naselja osigurala prostor za igru Općina je otkupila zemljište od privatnih vlasnika, isprojektovala i izgradila igralište i predala ga mladim generacijama na korištenje.

Ova lokalna zajednica kontinuirano radi na izgradnji i rekonstrukciji sportskih i igrališta za djecu. Pored ovog, u proteklom periodu sportska igrališta su izgrađena i u naseljima Boljakov Potok i Zabrđe, a u toku je izgradnja još jednog igrališta u Švrakinom Selu.

Također, u šest novogradskih naselja u 2014. godini je izgrađeno šest dječijih igrališta, a planirana je izgradnja još nekoliko dječijih igrališta koja će se graditi na Dobrinji, Alipašinom Polju, Naselju heroja Sokolje i drugim novogradskim naseljima.