Centar "Dobri medo"
6

Djeca u Banjoj Luci ispisuju najveću razglednicu na svijetu

Klix.ba
Udruženje građana Centar za kreativni rad sa djecom "Dobri medo" u sklopu akcije "Djeca iz ruralnih područja imaju pravo na umjetnost i kulturu" u četvrtak, 14. februara u 12 sati u Domu omladine Banja Luka izložit će najveću razglednicu na svijetu čije dimenzije će iznositi 10x6 metara, a građani će imati priliku da na poleđini razglednice ispisuju svoje želje, ideje i prijedloge kako popraviti položaja mladih i djece iz ruralnih područja.

Cilj ove aktivnosti je se okupi što veći broj građana kako bi se govorilo o potrebama i problemima djece i mladih iz ruralnih područja, te da se ujedno animira šira javnost i utječe na lokalnu zajednicu i vladu da se formira zajednički fond za finansiranje dugoročnih programa socijalne i kulturne integracije djece i mladih iz ruralnih područja.

Pozivaju se mališani iz gradskih škola kao i njihovi stariji sugrađani da se pridruže ovoj akciji, te da na poleđini razglednice ispišu svoja razmišljanja na ovu temu.

Paralelno sa ovom aktivnošću, mladi iz jedanaest područja BiH će slati razglednice poslanicima u državnom i entitetskim parlamentima na kojima će biti ispisani njihovi najveći problemi i prijedlozi za rješenje.

Udruženje građana Centar za kreativni rad sa djecom "Dobri medo" Banja Luka je nevladina organizacija koja je osnovana 2007. godine, a koja svojim stručnim radom i inovativnim programima radi na poboljšanju položaja djece i mladih. U posljednje tri godine su se specijalizovali za rad sa djecom i mladima iz ruralnih područja. Realizovali su veliki broj projekata u devetnaest različitih ruralni područja, a Skupština grada Banja Luka je 2011. godine proglasila "Dobrog medu" za organizaciju od posebnog značaja za grad.