BiH
67

Djeca stalno pristižu na KCUS, roditelji tvrde da su otrovani obrokom s jajima i pavlakom

Piše: M. N.
Na Klinici za infektologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu djeca iz vrtića Javna ustanova Djeca Sarajeva neprestano stižu i čekaona je puna. Do sada je pregledano 92 djece, a u bolnicu smješteno njih 30.

Roditelji tvrde kako su se djeca otrovala obrokom koji je sadržavao rezance, jaja i pavlaku, što je bio ručak u ponedjeljak.

Djeca imaju dijareju, povraćaju, imaju visoku temperaturu i osjećaju se slabo.

Niko od djece nije životno ugrožen. Riječ je o djeci iz vrtića Mašnica, Skenderija, Lastavica i Leptirić.

Uposlenici Sanitarne inspekcije i Zavoda za javno zdravstvo KS su uzeli uzorke, ali nisu još izašli u javnost s potvrđenim informacijama niti su kazali da li je riječ o salmoneli ili nekom drugom uzročniku infekcije.

Ranije je najavljeno da bi rezultati analize mogli biti poznati tokom dana, no potom je rečeno da se prvi rezultati mogu očekivati tek za 72 sata.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS objavila je saopćenje u kojem navodi da je higijensko-sanitarno stanje objekta centralna kuhinja, u momentu izvršene kontrole, zadovoljavalo Zakonom propisane uslove, da svi uposlenici imaju uredne sanitarne knjižice, te da se u objektima redovno vrže dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija.