{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Djeca se ne bi trebala obrazovati u etničkoj izolaciji

F
16.6.2011. u 12:27
0
2
Djeca se ne bi trebala obrazovati u etničkoj izolaciji
0
Djeca se ne bi trebala obrazovati u etničkoj izolaciji
Bosna i Hercegovina ne može odgajati i educirati djecu u etničkoj i kulturnoj izolaciji, a onda očekivati da je ta djeca povedu ka evropskim integracijama, kazala je danas na Ilidži šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennessy.
Govoreći na otvaranju dvodnevnog seminara posvećenog implementaciji Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina u BiH, koji je Vijeće Evrope organiziralo zajedno s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Hennessy je ocijenila da bi BiH trebalo da bude pozitivan primjer kada je u pitanju odnos prema nacionalnim manjinama, jer se radi o zemlji koja nema nacionalnu većinu.

Ona je ukazala i na potrebu održavanja popisa stanovništva, budući da niko ne zna kako BiH izgleda u smislu kulture, jezika ili etničke pripadnosti.

Na otvaranju seminara govorio je i ministar za ljudska prava i izbeglice BiH Safet Halilović, koji je naglasio da BiH, iako opterećena različitim političkim, socijalnim i ekonomskim problemima, ipak posljednjih godina bilježi napredak u poboljšanju položaja nacionalnih manjina, posebno Roma kao najbrojnije manjinske zajednice.

Halilović je naveo da je za poboljšanje položaja romske populacije u zadnje dvije godine izdvojeno oko 10 miliona KM budžetskih i donatorskih sredstava. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice je osiguralo šest miliona KM, a ostalo su bila donatorska i sredstva nižih nivoa vlasti, što je doprinijelo poboljšanju položaja romske manjinske zajednice BiH.

Izgrađeno je i sanirano više od 200 romskih kuća, zaposleno oko 170 Roma i ostvareni su dobri rezultati u imunizaciji romske djece i provođenju drugih preventivnih programa za zdravstvenu zaštitu Roma u BiH, kazao je ministar Halilović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: