{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Djeca s teškoćama u razvoju ne trebaju sažaljenje, nego podršku i razumijevanje

F
1.4.2017. u 11:42
106
5
Djeca s teškoćama u razvoju ne trebaju sažaljenje, nego podršku i razumijevanje
106
Djeca s teškoćama u razvoju ne trebaju sažaljenje, nego podršku i razumijevanje
Odlukom Generalne skupštine UN-a, drugog aprila širom svijeta obilježava se Svjetski dan svjesnosti o autizmu. I u Bosni i Hercegovini se, na različite načine, obilježava taj datum.
Prema nekim svjetskim podacima, učestalost autizma je u stalnom porastu, a češći je kod dječaka nego kod djevojčica.

U Bosni i Hercegovini ne postoje zvanični podaci o broju djece u autističnom spektru. Međutim, evidentno je povećanje broja djece s tim razvojnim poremećajem.

Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece Mjedenica je javna ustanova u kojoj se realizira proces edukacije i rehabilitacije djece s teškoćama u razvoju.

Direktor Zavoda Mjedenica Selmir Hadžić kazao je Feni da Zavod ima pet odjela u koje su uključeni korisnici (vrtić, osnovna specijalna škola, produženi boravak, internat za smještaj učenika osnovne škole i radionice za radnu okupaciju odraslih osoba).

"Ovo je i najstarija ustanova u BiH za odgoj i obrazovanje djece s intelektualnim teškoćama, ove godine Zavod slavi 70. rođendan", kaže on.

U Zavodu se radi sa djecom i odraslim korisnicima s različitim teškoćama. Među učenicima i korisnicima Zavoda je značajan broj i djece iz autističnog spektra.

Osnovna uloga te ustanove jeste osigurati adekvatan sistem podrške pri tome vodeći računa o svim različitostima i specifičnostima svakog djeteta.

"U pogledu kvalitete rada sa djecom, a u komparaciji s drugim državama regije i šire, u Zavodu se realizira dobar sistem. Međutim, ono što nedostaje, ne samo ovoj ustanovi nego i mnogim drugim, jeste kontinuirana podrška sistema u pogledu uvođenja stalnih dodatnih noviteta i oblika podrške", priča Hadžić.

Tako naprimjer sve veći broj djece s teškoćama, pa tako i djece iz autističnog spektra koja dolaze u Zavod, zahtijeva intenzivan rad u manjim grupama ili individualni rad, kao i stalni nadzor i pomoć druge osobe.

"To u praksi znači i potrebu za veći broj stručnjaka koji će raditi s djecom, ali i veće prostorne kapacitete kao i adekvatan didaktički i drugi materijal. Jednostavno rečeno ustanove kao što je Zavod Mjedenica moraju imati poseban tretman od nadležnih ministarstava, koja će zajednički djelovati u oblasti obrazovanja, socijalne zaštite i zdravstvenog tretmana te populacije. Ne smiju se dešavati situacije da dijete ili odrasla osoba, zbog sporosti ili odsustva djelovanja sistema, ne dobije podršku koja mu je neophodna", ističe on.

Kao urgentnu potrebu djece s teškoćama u razvoju i njihovim porodica Hadžić izdvaja obezbjeđenje stručne i pravovremene podrške od samog rođenja, pa tokom perioda odrastanja, školovanja i kasnijeg života osobe.

"Rana intervencija kao najvažniji intervencijski segment u razvoju djeteta mora biti hitno obezbijeđena u sistemskim okvirima, a rast i razvoj djeteta moraju pratiti obezbijeđeni uvjeti za predškolski odgoj i kasnije školovanje, kao i aktivno uključenje u društvo kroz život i rad u lokalnoj zajednici", poručio je.

Kao podršku djeci s teškoćama u razvoju i njihovim porodicama u Zavodu Mjedenica, osim redovnih aktivnosti, organiziraju i različite događaje kojima je osnovni cilj podizanje društvene svijesti o potrebama i mogućnostima te populacije.

"Najvažnije poruke koje šaljemo jesu da djeca s teškoćama u razvoju ne trebaju sažaljenje, nego podršku i razumijevanje a da mogu puno više od onoga kako ih društvo percipira", naglasio je.

Na Svjetski dan svjesnosti o autizmu djeca, zaposlenici, roditelji i mnogi prijatelji Zavoda zajednički će organizirati šetnju gradom. Nakon polaganja cvijeća na Spomen-obilježje ubijenoj djeci Sarajeva, uputiti će se prema Baščaršiji, gdje će tačno u 12 sati (ispred Sebilja) pustiti plave balone u zrak kao podrška svim osobama s autizmom u svijetu.

"Pozivamo sve građane BiH da razumiju i poštuju specifičnosti djece s teškoćama u razvoju, a nadležne vlasti da pojačaju odgovornost za cjelokupni sistem podrške toj djeci i odraslim osobama", naglasio je Direktor Zavoda Mjedenica Selmir Hadžić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li se BiH adekvatno i humano odnosi prema migrantima?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: