|

Djeca s poteškoćama u razvoju konačno i u Tuzli dobijaju usluge stomatologa

Djeca s poteškoćama u razvoju konačno i u Tuzli dobijaju usluge stomatologa
177
A. K.
4.10.2019. u 13:31
2
komentara
177

dijeljenja
Djeca s poteškoćama u razvoju konačno i u Tuzli dobijaju usluge stomatologa Foto: A. K./Klix.ba
Djeca s poteškoćama u razvoju iz Tuzlanskog kantona proteklih godina nailazili su na veliki problem vezano za pružanje stomatoloških usluga. Zbog nedostatka ovakve usluge morali su trpjeti ogromne bolove, a većina njih do 24. godine ostajala je u potpunosti bez zuba.
Na inicijativu nevladinog sektora ovaj veliki problem je riješen te sada sva djeca s poteškoćama u razvoju priliku za pružanje stomatoloških usluga imaju u Klinici za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli.

"Sada će djeca u Tuzlanskom kantonu imati mogućnost svakodnevno, u skladu sa svojim potrebama, na adekvatan i blagovremen način, koristi stomatološku uslugu. Ovo će utjecati na unapređenje njihovog zdravlja, ali i kvaliteta života, s obzirom na to da dosadašnja iskustva pokazuju da je većina ove djece do 24. godine, nažalost zbog neblagovremene zdravstvene stomatološke zaštite, ostajala potpuno bez zuba", kazala je Mirsada Bajramović, direktorica Udruženja Zemlja djece BiH iz Tuzle.

Mirsada Bajramović (Foto: A. K./Klix.ba) Mirsada Bajramović (Foto: A. K./Klix.ba)


U Klinici za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli osposobljena je posebna operaciona sala u kojoj se vrše stomatološke opservacije pacijenata s poteškoćama u razvoju. Zbog specifične vrste pacijenata, stomatološki zahvati se obavljaju u opštoj anesteziji zbog čega pacijent ranije prolazi kroz odgovarajuće laboratorijske analize.

"Pored operacione sale obezbijedili smo ekipu za anesteziju, a sve se obavlja na principu dnevne bolnice. Takvi pacijenti kod nas budu prihvaćeni, da im se određena predmedikacija ili sedacija, zatim ga otpratimo do operacione sale, a nakon izvršene intervencije vraćamo ga u odjeljenje, boravimo uz njega, pratimo stanje i nakon što se steknu uslovi otpuštamo kući", istakao je načelnik Klinike za dječije bolesti u Tuzli Edin Husarić, koji je naglasio da se cjelokupna procedura završava za jedan dan.

Edin Husarić (Foto: A. K./Klix.ba) Edin Husarić (Foto: A. K./Klix.ba)


U tuzlanskoj klinici već su su četiri pacijenta podvrgnuta stomatološkim intervencijama, a za danas su zakazane dvije operacije.

Ovakve vrste operativnih zahvata izvode se na teret Zavoda zdravstvenog osiguranja TK, a prema finansijskom planu za ovu godinu je izdvojeno 15.000 KM. Nedostajući dio je okvirno 10.000 KM, međutim on će biti nadomješten unutrašnjom preraspodjelom sa tekuće rezerve zavoda.

"Potrebu za ovakvom stomatološkom uslugom indicira ugovorni stomatolog, odnosno domovi zdravlja TK koji imaju organizovanu stomatološku zaštitu, a nakon toga zahtjev se upućuje Zavodu zdravstvenog osiguranja koji izdaje ovlaštenje za obavljanje usluge u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli", rekao je direktor Zavoda zdravsvenog osiguranja TK Mirsad Hodžić.

Mirsad Hodžić (Foto: A. K./Klix.ba) Mirsad Hodžić (Foto: A. K./Klix.ba)


On je naglasio da se na teret Zavoda zdravstvenog osiguranja TK obavljaju specijalističke usluge stomatologije, zatim popravka zuba, resekcija korijena zuba te vađenje zuba.

"Mi ćemo iduće godine imati u vidu ovogodišnju potrošnju sredstava te ćemo u planu izrade finansijskog plana za 2020. godinu planirati sigurno duplo veća sredstva za ove usluge", dodao je Hodžić.

Do pokretanja ove procedure djeca s poteškoćama u razvoju stomatološke usluge su mogli dobijati u Mostaru, međutim duge liste čekanja koje su trajale i do dvije godine otežavale su njihovo funkcionisanje bez boli i zdravstvenih komplikacija.

Relevantan podatak o broju djece s intelektualnim poteškoćama u našoj zemlji ne postoji, međutim prema pretpostavkama u Federaciji BiH je između 11 i 20 hiljada, dok ih je u Tuzlanskom kantonu do dvije hiljade.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...