{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Djeca s poplavljenih područja dobijaju kutke za igru, zabavu i učenje

24.6.2014. u 20:02
3
0
Djeca s poplavljenih područja dobijaju kutke za igru, zabavu i učenje
3
Za djecu čije su porodice pogođene nedavnim poplavama u BiH organizacije World Vision i UNICEF zajednički su danas otvorili tri "Kutka za djecu": jedan u Begovom Hanu i dva u Doboju (Doboj-Usora i Doboj-Paklenica), dok će četvrti u Maglaju biti otvoren u narednih nekoliko dana.
Prostori nude sigurno okruženje za djecu kao podrška u oporavku od traume i šoka i u svakom „kutku“ radiće kvalifikovano osoblje koje za djecu organizira kreativne, obrazovne i sportske aktivnosti, sve do početka školske godine.

"Dolazimo iz Doboja i ovaj kutak je zaista sjajan. Prije nekoliko dana smo se tek vratili u grad u kojem nema puno mjesta gdje se djeca mogu igrati, vrtić je uništen, i mojoj Katarini koja prije septembra sigurno neće moći u vrtić ovo je sjajna prilika da se nastavi igrati i družiti s djecom", kaže nam Biljana Antonijević, koju smo sreli na otvaranju Kutka za djecu u mjestu Usora kod Doboja, dok se Katarina igra i spušta niz ljuljačku u lijepo uređenom dvorištu. Kutak za djecu u Usori smješten je u prostorije Udruženja roditelja "Korak2", koje su također bile djelimično uništene tokom poplava.

"Otvorili smo igraonicu za djecu iz ovog mjesta nekoliko dana prije poplava, i baš kad smo počeli s radom sve je uništeno. Srećom pojavio se ovaj projekat sigurnih kutaka za djecu, pa smo uz pomoć UNICEF-a i World Visiona očistili i obnovili prostorije, i sada su ponovo funkcionalne, i tokom naredna dva mjeseca poslužit će da se djeca čije su kuće poplavljene imaju gdje igrati i skloniti se od svega, imat ćemo tu i psihološku pomoć za prevazilaženje trauma koje su neka od njih prošla", kaže Sanja Lopandić, predsjednica Udruženja "Korak2".

Otvaranjem Kutka zadovoljne su i Mirjana Jevtić koja je došla sa djecom Aleksom i Teodorom, kao i Daliborka Đurić koja je dovela kćerku Andreu.

"Mi smo iz ovog mjesta, i ovo je nešto što djeci ovdje zaista treba, da se sklone od svega, da se odmore i ne razmišljaju o teškim temama, ali i da se sklone od interneta i igraju vani", kažu Mirjana i Andrea. Tu su i Milka i Duško radić iz obližnje Striježnice koji su doveli kćerku Anastasiju i kažu da će je dovoditi tokom naredna dva mjeseca.

U mjestu Donja Paklenica drugi je Kutak za djecu i smješten je u Osnovnu školu "Ozren", čiji je donji sprat pogodila poplava, a djeca su u učionici na spratu.

"Lijepo nam je, družimo se, puno toga ćemo naučiti i volimo dolaziti ovdje. Puno je ljepše nego kad je bila poplava, voda je bila prljava, nanijela je mnogo smeća i opasnih mina", kaže nam Marijana, učenica četvrtog razreda. S njom su u grupi još i Marijana, Jovan, Elena i Bojan. Pitamo ih znaju li šta da rade ako vide minu ili nešto što im izgleda opasno, spremno odgovaraju:

"Znamo: Ne diramo ništa i zovemo policiju ili roditelje!"

Kažu da su se svi bili uplašili poplave, Marina kaže da je bila kod djeda i bake, a Jovan da nije napuštao kuću.

"Pa kad nisi ni poplavio!", dobacuje mu Marina. Rade jedan od zadataka koje su im zadale Nataša Ristić i Nataša Đorđević koje će tokom ljeta raditi s njima.

"Drago nam je da možemo na ovaj način pomoći djeci iz ovog područja koje je poplavljeno. Tek smo počeli raditi s njima, spremni su za saradnju, veseli, i lijepo je raditi s njima", kažu nam nastavnice, dodajući kako obje dolaze iz Doboja. S djecom će obraditi razne teme, a među njima i higijenu i zaštitu od neeksplodiranih ubojnih sredstava.

S mlađom grupom radi Sanja Lukić, kaže da živi u mjestu Pridjel Donji, ali da je rodom iz Donje Paklenice.

"Iz istog smo kraja, preživjela sam poplave kao i oni, i razumijemo se, kako ja njih tako i oni mene", kaže Sanja za portal ZaSvakoDijete.ba.

Zadovoljstvo viđenim nije krila ni Florence Bauer, predstavnica UNICEF-a za BiH koja je obišla Kutke u Donjoj Paklenici i Usori gdje je sa Sanjom Lopandić i predstavnicom World Visiona Larom Klepac otvorila Kutak za djecu.

"Sretna sam da je danas otvoren ovaj Kutak za djecu, koji je jedan od mnogih koji će uskoro biti otvoren u poplavljenim područjima Bosne i Hercegovine. Ideja je da djeca imaju sigurno mjesto na kojem se mogu baviti za njih prilagođenim aktivnostima, dok se roditelji istovremeno mogu posvetiti onim što je sada najvažnije,-obnovom uništenog i povratku u normalan život", kazala je na otvaranju Florence Bauer.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: