Druženje u Sarajevu
831

Djeca s invaliditetom ravnopravno plivala s drugarima pokazavši da su borci za uzor

Piše: A. B.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Danas je međunarodni dan osoba sa invaliditetom, a povodom toga na Olimpijskom bazenu Otoka u Sarajevu održano je drugo klupsko takmičenje inkluzivnog karaktera pod nazivom “U vodi smo svi jednaki”, koje je organizovao Plivački klub “Spid”.

Djeca bez gornjih ili donjih ekstremiteta ili s drugim invaliditetom, plivali su “rame uz rame” sa tipičnom djecom te pokazali kako ne postoji razlika među njima. U plivačkim prugama zajedno je plivalo 109 djece iz PK "Spid".

Osnivač i trener PK "Spid", Amel Kapo rekao je da je sa današnjeg takmičenja poslana važna poruka društvu, a to je da je inkluzija itekako moguća i da svi trebaju pružiti osobama sa invaliditetom priliku i jednake šanse jer ih one znaju i mogu iskoristiti isto kao i tipične osobe.

"Ne znam tačan broj tipične i djece sa invaliditetom ponaosob, jer smo željeli da oni svi zajedno plivaju kako ih ni publika ne bi mogla razlikovati. Izmiješali smo ih i nismo ih željeli klasifikovati”, dodaje Kapo.

U ovom takmičenju nije postojalo prvo, drugo i treće mjesto. Sva djeca su bila pobjednici.

"Oni svi dobili medalje za osvojeno prvo mjesto, iste diplome i poklone. Jer oni su pobjednici samom tom činjenicom da su ušli u vodu da su preplivali i pokazali da su oni ravnopravan član našeg društva. A to je i bio naš cilj", zaključio je Amel Kapo.

PK "Spid" je prvi i jedini plivački klub za osobe sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini. Osnovan je prije dvije godine i sada okuplja 73 aktivna člana sa invaliditetom. Kapo dodaje da je taj broj zapravo i veći, međutim riječ je o djeci koja su zbog bolesti i liječenja spriječena redovno dolaziti na treninge.