BiH
23

"Djeca mira": Projekat koji je okupio mlade ljude iz šest bh. gradova

Klix.ba
Udruženje za razvoj i promicanje umjetničke djelatnosti Magacin kabare iz Sarajeva, uz podršku Američke ambasade u BiH, pokrenulo je u aprilu 2015. godine projekat pod nazivom "Djeca mira" posvećen mladima Bosne i Hercegovine i generacijama koje su rođene nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.
Ovaj multimedijalni projekat, kojim rukovodi reditelj Emir Kapetanović, razvijao se do decembra prošle godine, okupivši mlade iz šest bh. gradova (Tomislavgrad, Mostar, Srebrenica, Zvornik, Sarajevo i Bijeljina) koji su sa voditeljem radionica i gostujućim edukatorima razgovarali o društvenoj svakodnevnici, te kroz vlastitu prizmu dali mišljenja o svom životu, svom gradu i državi u budućnosti.

Na kraju svake radionice, učesnici i edukatori birali su pobjednike koji su učestvovali u završnom performansu "Djeca mira", koji je prikazan 21. novembra 2015. godine u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača u Mostaru.

Ovim performansom Radoš, Nina, Ivona, Nataša, Zorica i Marko, zajedno sa redateljem Emirom Kapetanovićem, multimedijalnim umjetnikom Bojanom Stojčićem, novinarom Almirom Panjetom i drugim edukatorima Magacin kabarea, obilježavaju 20 godina mira i dan kada je postignut Dejtonski mirovni sporazum.

Sarajevska promocija ovog projekta bit će održana 21. januara 2016. godine od 18.00 sati u kinu Meeting Point, gdje će biti prikazan i dokumentarni film "Djeca mira" reditelja Kapetanovića, koji slikovito predstavlja prvu bh. generaciju djece koja su rođena u miru.

Mladi se kroz razgovor prisjećaju dana koje su preživjeli njihovi roditelji i starije generacije, ali pričaju i o dešavanjima iz svakodnevnog života, gdje izlaze, čime se bave i, na kraju, šta žele od BiH i svog života.

Mladi predstavnici šest gradova su Radoš Zarić iz Bratunca, Nataša Jasikovac iz Zvornika, Ivona Baković iz Tomislavgrada, Nina Lončar iz Mostara, Marko Pešikan iz Sarajeva, Zorica Sekulić iz Bijeljine. Kako učesnici u performansu, kao i pedesetak mladih s radionica, i drugi zanimljivi sagovornici novinari, muzičari, književnici iz šest gradova, oni su i dio ovog dokumentarnog filma.



Multimedijalni umjetnik Bojan Stojčić će predstaviti izložbu "Riječi i Gradovi" koja je rezultat višemjesečnog rada u sklopu projekta "Djeca mira".

Emir Kapetanović naglašava kako mu je namjera bila da ovim performansom i filmom pokaže šta mladi ljudi u BiH zaista misle i žele, bez politiziranja i uticaja na njihova razmišljanja.

Smatra da ih često iskorištavaju u raznim projektima, da ih koriste kao oružje za provođenje političkih, vjerskih, ili nacionalnih demagogija i da govore o stvarima koje nisu doživjeli, stvarima o kojima su jedino mogli čuti od roditelja ili u medijima. Dokazujući na njima podjele, još više ih dijele. Ovaj projekat je potpuno suprotan od svega navedenog.