Film/TV
122

Filmom "Djeca mira" postdejtonske generacije mladih poručuju kakvu BiH žele

Piše: S. H.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U kinu Meeting point u Sarajevu večeras je održana sarajevska premijera dokumentarnog filma "Djeca mira", reditelja Emira Kapetanovića. Riječ je o filmu ali i izložbi o mladima, rođenim nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, te o njihovom viđenju sadašnjosti i budućnosti BiH.

U organizaciji Udruženja za razvoj i promociju umjetničke djelatnosti Magacin kabare iz Sarajeva, i uz podršku Američke ambasade u BiH, "Djeca mira" su posvećena prvenstveno mladima Bosne i Hercegovine, odnosno generacijama koje su rođene nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Radoš, Nina, Ivona, Nataša, Zorica i Marko, djeca rođena u miru, zajedno sa rediteljem Emirom Kapetanovićem, multimedijalnim umjetnikom Bojanom Stojčićem i novinarom Almirom Panjetom predstavili su ovaj multimedijalni projekat.

"Kada smo počeli sa radom na projektu 'Djeca mira', a povodom 20. godišnjice Detonskog mirovnog sporazuma, ideja je bila da dokumentujemo kompletan kreativni proces. Ekipa Magacin Kabarea obišla je šest gradova BiH, gdje su organizovali radionice za mlade, te zajedno sa polaznicima izabrali po jednog predstavnika iz svakog grada. Oni koji su izabrani zajedno su proveli sedmicu u Sarajevu i napravili multimedijalni performans o sadašnjosti i budućnosti BiH i životu mladih u njoj, a koji je doživio svoju premijeru u Mostaru. Umjesto kratkog filmskog osvrta na proces, odlučili smo napraviti dugometražni film o "Djeci mira", kako bi ukazali na mlade o kojima država ne brine na adekvatan način", istakla je u razgovoru za Klix.ba Zana Marjanović.

U dokumentarnom filmu "Djeca mira" govore o svojim životima, gradovima i očekivanjima, te o želji da žive poput vršnjaka iz razvijenih zemalja EU. Jedan od najboljih dijelova ovog projekta je sloboda koja je ostavljena mladima da iznesu svoje mišljenje, bez obzira da li će se ono nekome svidjeti. Ovim projektom se želi ukazati na jednu potpuno novu generaciju koja nema direktno ratno iskustvo nego posredno od svojih roditelja i drugih saznaju o tom gorkom iskustvu.

"Nadam se da će ovaj film poslužiti kao svojevrsni priručnik mladima i onima koji su odgovorni za njih, kako bi saznali šta mladi istinski žele u BiH i od BiH, te im to i omogućili", kazao je za Klix.ba Emir Kapetanović, režiser filma.