BiH
14

Djeca iz sarajevskih vrtića obilježila Dan državnosti BiH u Zemaljskom muzeju

FENA
Oko 30 mališana iz sarajevskih vrtića posjetili su Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, povodom obilježavanja 25. novembra Dana državnosti BiH.

Posjetu ovoj instituciji koja posljednjih 127 godina čuva bogato kulturno-historijsko naslijeđe BiH, organizirala je Fondacija Kulturno naslijeđe bez granica u saradnji s Javnom ustanovom "Djeca Sarajeva" te uz pomoć Zemaljskog muzeja BiH.

Djeca uzrasta od pet i šest godina posjetili su Odjeljenje za etnologiju i Odjeljenje za prirodne nauke Zemaljskog muzeja, gdje su od osoblja ove institucije saznali više o izuzetno vrijednim i rijetkim eksponatima koje čuva ova najstarija kulturna i naučna ustanova u BiH.

Posjeta Zemaljskom muzeju jedna je u nizu aktivnosti Fondacija Kulturno naslijeđe bez granica realizira u saradnji sa Javnom ustanovom (JU) "Djeca Sarajeva".

"Važno je da mlađe generacije uče o našem bogatom kulturno-historijskom i prirodnom naslijeđu, jer će oni u budućnosti brinuti o neprocjenjivom kulturnom blagu BiH, i cijelog svijeta. Vjerujemo da je ulaganje u mlađe generacije, ulaganje u bolju budućnost za sve nas", istakla je direktorica Fondacije Kulturno naslijeđe bez granica u BiH Adisa Džino-Šuta.

Kako bi obilježili ovaj važan datum za historiju BiH, i u znak zahvalnosti Zemaljskom muzeju BiH, mališani su održali simboličan program, saopćeno je iz Fondacije Kulturno naslijeđe bez granica.