BiH
0

Djeca iz Konjević Polja Kurban-bajram dočekala u šatorima

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Više od 20 djece iz Konjević Polja dočekalo je Kurban-bajram, umjesto u toplini doma, u malom šatorskom naselju koje se nalazi preko puta OHR-a u Sarajevu.

Njihovi roditelji kazali su kako im je teško što nakon toliko godina otkako su se vratili u svoje domove, ovaj praznik dočekuju na livadi. Bajram-namaz muškarci iz Konjević Polja su klanjali u obližnjoj džamiji na Grbavici.

"Teško nam je, ali mi smo planirali da istrajemo u našim zahtjevima i ostat ćemo dok se oni ne ispune. Neobično nam je jer smo navikli da s porodicom, rodbinom i komšijama proslavimo Bajram, a sad smo ovdje", rekao je za Klix.ba Vehid Dedić, član Savjeta roditelja u Konjević Polju.

No, građani Sarajeva su se potrudili da ima olakšaju i barem malo uljepšaju ovaj praznik.

"U ranim jutarnjim satima, poslije bajram-namaza došao nam je federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović. donio je bajramske paketiće za djecu, te smo popili bajramsku kafu s njim i građanima koji su donijeli poklone i baklavu", dodao je Dedić.

Djeci je neobično, kaže Dedić, jer su navikla na manju sredinu.

"Ovdje ih moramo mnogo paziti jer nisu navikli na grad. Nadamo se da će se ovi iz OHR-a urazumiti", rekao je Dedić.

Noći su prohladne, ali Dedić kaže da su izdržali i gore.

"Djeca su na toplom. Nevladine organizacije su prvo smjestile djecu u Studentski dom Nedžarići, a sada su prebačeni u Osijek", rekao je Dedić i poručio da neće odustati od svojih zahtjeva.