Velika akcija
279

Djeca i mladi Konjica s 1.500 sadnica dali svoj doprinos jesenjem pošumljavanju

D. Be.
Danas je preduzeće “Šumarstvo Prenj” Konjic uz podršku Grada Konjica provelo jednu u nizu akcija jesenjeg pošumljavanja opožerenog područja, u kojoj je na površini od jednog hektara zasađeno 1.500 sadnica crnog bora, uzgojenog na rasadniku Boračko jezero.

"Akcija pošumljavanja na lokalitetu Jažve u blizini sela Borci je uspješno provedena i sretni smo što su u njoj učestvovala djeca i mladi Konjica, članovi Odreda izviđača “Neretva” Konjic i Ekološke sekcije Srednje škole Konjic, koji na ovaj način uče kako se brinuti o okolišu i dati svoj doprinos očuvanju prirode", kazao je Fedža Voloder, rukovodiulac Službe uzgoja i zaštite u preduzeću “Šumarstvo Prenj” Konjic.

Kako je naglasio Voloder, riječ je o lokalitetu koji je bio zahvaćen požarima tokom marta i aprila tekuće godine, tako da se kroz ovakve akcije radi sanacija požarišta i pošumljavanje. Planom pošumljavanja za ovu godinu na području grada Konjica predviđeno je da se zasadi 230.000 sadnica na oko 80 hektara.

"Jako je značajno da našim najmlađim sugrađanima prenosemo ljubav prema prirodi i razvijemo kod njih ekološku svijest. Danas smo ovdje u ovoj preljepoj borovoj šumi kako bismo pomogli da se pošumi dio opožarenog područja, u čemu smo uspjeli. Prije akcije pošumljavanja, u kojoj osim starijih članova učestvuju i naše pčelice i poletarci, održali smo i eko radionicu tokom koje smo govorili o značaju brige o okolini i njenom očuvanju, nastavljajući tradiciju našeg djelovanja", kazala je Selma Hadžihusejnović, načelnica Odreda izviđača “Neretva” Konjic.

Članica Odreda izviđača Alma Nožić koja je sa velikim je zadovoljstvom učestvovala u ovoj akciji, naglasila je da je ponosno zbog toga, kao i zbog činjenice što će, kada odraste, prolazeći pošumljenim područjem, moći reći da je upravo ona sa svojim prijateljima zasadila to drveće i tako pomogla našoj planeti Zemlji.